viendo las corrientes de aire
Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

22Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Hoewel sommige experts vermoeden dat de Maya’s de anemometer al eerder gebruikten, dateren de eerste gegevens over het gebruik ​​van het instrument uit de 15e eeuw. Afgezien van de geschillen over de oorsprong ervan, is het onmogelijk om het grote nut van het apparaat te ontkennen. Anemometers bieden een zeer veelzijdig gebruik, variërend van toepassingen binnen de meteorologie tot in de luchtvaart.

Er zijn veel verschillende modellen op de markt, van anemometers voor thuisgebruik tot modellen voor professioneel gebruik. In deze shopgids laten we je zien wat de beste anemometers zijn door een selectie te maken met de absolute toppers die je op de markt kunt vinden. Zo hopen we je te helpen de anemometer te vinden die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Een anemometer, ook wel bekend als een windmeter, is een meetinstrument dat de windsnelheid kan meten. Ze worden onder andere gebruikt in de scheep- en luchtvaart en voor het maken van meteorologische voorspellingen.
 • Anemometers voor thuisgebruik zijn over het algemeen zeer compact, licht en heel gemakkelijk te gebruiken.
 • Er zit een verschil tussen anemometers voor thuisgebruik en voor professioneel gebruik. Als je een anemometer koopt is het daarom belangrijk dat je goed let op de manier waarop je deze gaat gebruiken.

De beste anemometers op de markt: onze aanbevelingen

Hieronder vind je een selectie met de beste anemometers op de markt. Sommige anemometers zijn meer geschikt voor thuisgebruik, andere juist voor professionele toepassingen. Alle geselecteerde modellen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Op deze manier hopen we je te helpen de anemometer te vinden die het beste bij je past. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
AffiliateLink
24,75 EUR
AffiliateLink
36,50 EUR
AffiliateLink
39,95 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over anemometers

Als je overweegt een anemometer te kopen, heb je waarschijnlijk wel een idee van de werking en de toepassingen ervan. Toch heb je misschien ook nog twijfels over wat de beste koop is. Om je hierbij te helpen, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

midiendo las corrientes de viento

Een anemometer, ook wel bekend als een windmeter, is een meetinstrument dat de windsnelheid kan meten. Ze worden onder andere gebruikt in de scheep- en luchtvaart en voor het maken van meteorologische voorspellingen. (Bron: Zaiets: 140512021/ 123rf.com)

Wat zijn anemometers?

Een anemometer, ook wel bekend als een windmeter, is een meetinstrument dat de windsnelheid kan meten. Zo helpt het instrument bijvoorbeeld door het aan te sluiten op je weerstation bij het maken van weersvoorspellingen. Ook worden anemometers veel gebruikt in de scheep- en luchtvaart. Sommige modellen kunnen bovendien de temperatuur van de wind meten.

Hoe werkt een anemometer?

Er zijn veel verschillende anemometers op de markt. De bekendste is het ronddraaiende molentje met drie of vier halve bollen die aan een draaibare as zijn bevestigd. Het molentje komt door de wind in beweging. Anemometers meten de momentane windsnelheid, die onderhevig is aan trillingen afhankelijk van de verschillende windstoten. De gemiddelde snelheid is daarom de meest nauwkeurige maatstaf.

Welke soorten anemometers zijn er?

Er zijn verschillende soorten anemometers. Iedere soort heeft zo zijn eigen kenmerken en voordelen. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste soorten anemometers die er zijn:

 • Cupjes-anemometer: Dit is misschien wel de meest voorkomende soort anemometer. Het is een ronddraaiend molentje met meerdere halve bollen (cups) die met stangetjes aan een draaibare as zijn bevestigd. Het molentje komt in beweging door de wind, waardoor de windsnelheid kan worden bepaald.
 • Schoepenrad: Dit is, naast de cupjes-anemometer, ook een veelgebruikte soort. Het instrument maakt nauwkeurige metingen mogelijk. Het molentje heeft wieken die draaien door de wind. Door de draaisnelheid kan de snelheid van de wind worden bepaald. Er zijn zowel handmatige als digitale modellen verkrijgbaar.
 • Anemometer die werkt middels warmte: Gebruikt een draad die wordt verhit tussen twee metalen staafjes. Als de draad in contact komt met de wind, koelt deze af. Door vervolgens de afkoeling te meten kun je achter de windsnelheid komen. Over het algemeen is dit een redelijk nauwkeurige methode.
 • Windmeter die werkt middels ultrasoon geluid: Dit is het modernste systeem en daarom het duurste. Om de snelheid van de wind te meten, wordt gebruik gemaakt van een geluidssignaal. Het is een vrij nauwkeurige methode die vooral veel wordt gebruikt op het gebied van de professionele meteorologie.
 • Compressie-anemometer: Deze anemometers hebben twee kleine buisjes, één met een gat aan de voorkant en de andere met een gat aan de zijkant, die het drukverschil tussen hen in meten om zo de windsnelheid te berekenen.

Zoals je ziet zijn er dus verschillende soorten anemometers verkrijgbaar. Afhankelijk van jouw doel, past de ene anemometer bij je dan de andere. Lees de bovenstaande lijst nog eens door om de verschillende soorten te leren kennen en zo een geschikte keuze te maken.

Victor HugoFranse schrijver uit de 19e eeuw
“Prinsen heersen over alle dingen, behalve de wind.”

Wat zijn de voor- en nadelen van anemometers?

Anemometers bieden een aantal belangrijke voordelen, zowel voor thuisgebruik als voor professionele doeleinden. In de tabel hieronder hebben we een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste voor- en nadelen van dit instrument. Hopelijk helpt dit je bepalen of een anemometer daadwerkelijk het apparaat is dat jij nodig hebt voor je uit te voeren taak:

Voordelen
 • Goed te betalen
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken
 • Licht van gewicht en gemakkelijk te vervoeren
 • Je kunt er vaak ook nog andere soorten metingen mee uitvoeren
 • Het zijn zeer veelzijdige instrumenten
Nadelen
 • De goedkoopste modellen zijn vaak niet erg nauwkeurig
 • Sommige modellen hebben batterijen nodig, die regelmatig moeten worden vervangen
 • Van tijd tot tijd kan het nodig zijn om het instrument te kalibreren

Waar dient een anemometer voor?

Anemometers worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Je kunt ze bijvoorbeeld tegenkomen op het gebied van de landbouw, de luchtvaart, de scheepsvaart, de bouw en sport. Ook worden anemometers gebruikt voor verschillende toepassingen in en rondom het huis. Sommige mensen gebruiken ze bijvoorbeeld voordat ze hun drones laten opstijgen, om te controleren of de weersomstandigheden hier goed genoeg voor zijn.

Anemometers worden ook gebruikt door sporters zoals surfers, sprinters, fietsers of verspringers, om bijvoorbeeld te ontdekken of de voorwaarden geschikt zijn om hun sport te beoefenen. In de bouw is het instrument nuttig om de veiligheid van constructies te verbeteren en in de landbouw om de irrigatieomstandigheden te verifiëren.

Is het mogelijk om de luchtsnelheid in ventilatie- of koelsystemen te meten met een anemometer?

Een andere interessante toepassing van anemometers is het meten van luchtstroom in ventilatie- of koelsystemen. Om nauwkeurige metingen te doen, is hiervoor echter speciale apparatuur nodig. Als je geïnteresseerd bent in dit gebruik, raden we je aan om op zoek te gaan naar een apparaat dat hier speciaal voor ontworpen is.

Anemometers zijn ook handig voor het blussen van branden, omdat ze het mogelijk maken om de ontwikkeling van de brand in te schatten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We helpen je graag bij het kopen van een windmeter. Daarom hebben we een lijst voor je opgesteld met een reeks aankoopcriteria waarvan we denken dat deze je kunnen helpen om de windmeter te vinden die het beste bij je past. Zo weet je zeker dat je geen spijt krijgt van je aankoop.

Meetnauwkeurigheid

Veel extreem goedkope anemometers zijn niet goed gekalibreerd en onnauwkeurig. Ze voeren de metingen dus uit met een foutmarge van 5% tot 10%. Als je nauwkeurigere metingen wilt, kun je kiezen voor een professioneler model. Het is niet moeilijk om een model te vinden tegen een niet al te hoge prijs die een foutmarge van hooguit 1% garandeert.

In het midden zitten veel van de anemometers voor thuisgebruik met een nauwkeurigheid van rond de 3%. Natuurlijk is het ook belangrijk om de metingen zelf goed uit te voeren. In sommige situaties is het misschien handig om meerdere metingen uit te voeren om voor een nog nauwkeuriger resultaat.

midiendo las corrientes de viento

Een anemometer, ook wel bekend als een windmeter, is een meetinstrument dat de windsnelheid kan meten. Ze worden onder andere gebruikt in de scheep- en luchtvaart en voor het maken van meteorologische voorspellingen. (Bron: Zaiets: 140512021/ 123rf.com)

Informatie aangeboden op het scherm

Over het algemeen hebben digitale anemometers LCD-displays, vaak met achtergrondverlichting. Op deze schermen kun je meestal naast de windsnelheid nog meer informatie aflezen. Ook tonen ze in veel gevallen informatie over de windsnelheid in verschillende grootheden. De meest voorkomende vermelde eenheden zijn de volgende:

 1. Meters per seconde (m/s)
 2. Kilometers per uur (km/h)
 3. Mijlen per uur (mph)
 4. Feet per minute (ft/min)
 5. Knopen

Snelheidsbereik

Elke windmeter is ontworpen om metingen uit te voeren in een specifiek snelheidsbereik. Datzelfde geldt ook voor de rest van de waardes die je met het instrument kunt meten. Over het algemeen is de minimumwaarde meestal hetzelfde in praktisch alle apparatuur, namelijk 0 m/s of een getal dat daar heel dichtbij zit. Het maximum kan echter aanzienlijk variëren.

Normaal gesproken zijn anemometers geschikt om maximale windsnelheden tot 30 m/s of meer te meten. Als je in een koud klimaat woont, is het belangrijk om te controleren of de anemometer temperaturen onder nul kan meten. Helaas doet niet alle apparatuur dit, sommige registreren alleen temperaturen vanaf 0ºC.

Samenvatting

Een anemometer, ook wel bekend als een windmeter, is een meetinstrument dat de windsnelheid kan meten. Ze worden onder andere gebruikt in de scheep- en luchtvaart, de bouw en de landbouw en voor het maken van meteorologische voorspellingen. Bovendien zijn er speciale anemometers voor thuisgebruik. Sommige mensen gebruiken ze bijvoorbeeld voordat ze hun drones laten opstijgen, om te controleren of de weersomstandigheden hier goed genoeg voor zijn.

Er zijn veel verschillende soorten anemometers op de markt. Welk model het beste bij je past, hangt af van het doel waarvoor je het instrument gebruikt. Als je niet erg nauwkeurig hoeft te meten, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een wat goedkoper model, met een compact en licht ontwerp. Zo draag je hem eenvoudig altijd bij je. Als je op zoek bent naar een zeer nauwkeurig apparaat, raden we aan om voor een professioneler model te kiezen. Ook worden anemometers die je op je mobiel kunt aansluiten steeds populairder.

Als je vindt dat deze shopgids over anemometers interessant voor je aankoopbeslissing is geweest, laat dan hieronder je reactie achter. Ook kun je het bericht delen op social media.

(Bron van de header afbeelding: Zaiets: 141893795/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies