Last updated: 17-08-2021

De Akita Inu lijkt bijna op een knuffelbeer, maar onder zijn dikke vacht schuilt een trotse hond. De Akita Inu is een van de bekendste Japanse hondenrassen en overtuigt hondenliefhebbers niet alleen door zijn uiterlijk, maar ook door zijn zelfverzekerde karakter.

Deze hond is trots, koppig, trouw en loyaal. Toch is de veronderstelde “knuffelbeer” niet voor iedereen geschikt. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over een Akita Inu in het algemeen en geven we je tips voor het houden en verzorgen van de hond.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De Akita Inu is een van de bekendste Japanse hondenrassen en was vroeger een jacht- en vechthond. Tegenwoordig is het een gezins- en waakhond.
  • De karaktereigenschappen van dit hondenras worden gekenmerkt door koppigheid en eigenzinnigheid. Niettemin is hij loyaal, trouw en zelfverzekerd. Hij is een kalme hond met een waardige uitstraling.
  • Dit ras wordt niet als gevaarlijk beschouwd, maar de eigenaar heeft veel geduld nodig om hem te trainen. Hij moet niet als eerste hond aangeschaft worden.

Definitie: Wat is een Akita Inu?

De Akita Inu (1) is een oud Japans nationaal hondenras. Akita staat voor een provincie in Japan, het achtervoegsel “Inu” vertaalt eenvoudig als “hond”. Oorspronkelijk werd de Akita Inu gebruikt voor de jacht op beren, wilde zwijnen en gevederd wild, maar ook als waakhond, om ladingen te trekken en voor hondengevechten.

In de 19e eeuw nam het enthousiasme voor hondengevechten steeds meer toe, waarbij grote, sterke Tosa en Mastiff rassen met de Akita Inu gekruist werden. De Akita Inu is een uitgesproken zelfverzekerde, op zichzelf aangewezen hond. Dit hondenras is vooral bekend om zijn intelligente, onafhankelijke en zelfverzekerde aard. Hij is helemaal geen onderdanige hond en wil zin zien in de gevraagde commando’s.

Vooral bij onzekere eigenaars vertrouwt hij liever op zichzelf en neemt zijn eigen beslissingen. De eigenaar moet zich met zijn rustige manier van doen kunnen laten gelden. Aan een soevereine, rechtvaardige persoon volgt hij betrouwbaar en gehoorzaam, is zeer trouw en loyaal. Vreemden worden genegeerd zolang de Akita Inu geen bedreiging voor zijn gezin ziet.

Achtergronden: Wat je moet weten over Akita-Inu’s

De Akita-Inu is een heel rustige hond, maar heeft een heel sterk jacht- en beschermingsinstinct. Het ras is niet gemakkelijk te leiden, wat weer te wijten is aan het jachtinstinct en de koppigheid. Een andere karaktereigenschap is dominantie, want de Akita-Inu houdt niet van andere honden naast zich. Hieruit blijkt duidelijk het gevoel voor territorium en hiërarchie, wat hem op zijn beurt tot een goede waakhond maakt.

Dit ras is eerder ongeschikt als beginner of tweede hond. Het lichaam is groot, goed geproportioneerd en gespierd met een opvallend breed voorhoofd en typische voorhoofdsgroef. De oren zijn klein, driehoekig, tamelijk dik, rechtopstaand en naar voren gekanteld. Mannetjes bereiken een schofthoogte van ongeveer 67 cm, teefjes ongeveer 61 cm. (2)

Voor wie is een Akita Inu geschikt?

Hoewel Akita’s aan mensen gewend zijn geraakt, hebben ze nog enkele oorspronkelijke karaktereigenschappen. Het Japanse ras is een geschikte gezins- en gezelschapshond, maar het is meer aan te bevelen voor hondenkenners. De eigenaar moet de volgende karaktereigenschappen bezitten:

karakter reden van de eigenaar
zelfverzekerd maak hiërarchie duidelijk
geduldig hond is eigenwijs
vastberaden en streng hx zodat het leert
tijd moet getraind worden
veeleisend en hondenkennis hxhond is koppig

Het is duidelijk uit de tabel, dat de eigenaar in staat moet zijn de hond zijn hiërarchie duidelijk te maken en dat hij moet kunnen omgaan met het trotse, vaak zelfstandige gedrag van de hond. Een Akita Inu heeft een consequente, niet aflatende leiding nodig, die permanent getraind moet worden.

Dit is echter niet te verwarren met de loutere “harde hand”. Anders reageert de Akita met koppigheid, soms met weigering. Eerder is een slimme opvoeding met een goed doordacht concept nodig. Dit vergt veel tijd en geduld.

Het houden van een Akita is geen probleem voor ervaren eigenaars.

De Akita heeft een hoge individuele afstand nodig. Hij is zelfverzekerd en sterk tegelijk. Akita’s zijn geen Everybodies-Darlings. Ook moet vermeld worden dat het jachtinstinct bij de meeste Akita’s nog springlevend is. Dit alles kan het wandelen stressvol maken als de hond niet goed getraind is.

Zelfs bij goed opgevoede exemplaren kan het nog nodig zijn hem aan de lijn te houden. De eigenaar moet de leiding hebben en alleen hij moet bepalen wat er “verdedigd” moet worden, wanneer en hoe. Akita’s zijn goede waakhonden die graag af en toe toeslaan. Het trainen van een Akita vereist veel hondenverstand en, vooral, respect voor zijn persoonlijkheid.

Tegelijk moeten duidelijke grenzen worden gesteld en strikt worden nageleefd. Je kunt hem niet dwingen, je moet hem overtuigen. Hardheid of koppig herhalen van commando’s hebben alleen maar een averechts effect: de Akita wordt afgestompt en volgt zijn eigen wil. Zijn uitgesproken onafhankelijkheid en natuurlijke zelfvertrouwen vereisen veel geduld en ervaring in hondentraining. Daarom is de Akita niet geschikt voor beginners.

Is een Akita Inu een gezinshond?

Oorspronkelijk was de Akita liever geen gezinshond, maar in de loop der jaren hebben ze zich sterk aangepast en is het heel goed mogelijk ze te houden, ook als je een gezin en kinderen hebt.

Hij mag echter niet zonder toezicht met kinderen alleen gelaten worden. De Akita heeft de neiging een sterk beschermend instinct ten opzichte van zijn gezin te ontwikkelen, dat nooit ongecontroleerd gelaten mag worden. Het is ook belangrijk dat de Akita precies weet wat zijn plaats in de menselijke roedel is en dat hem dat steeds duidelijk gemaakt wordt.

In tegenstelling tot vreemden is hij erg aanhankelijk tegenover familieleden. Omdat hij erg loyaal is, houdt hij van contact met zijn familie. Tegenwoordig is de Akita Inu niet meer van groot belang als jachthond. Meestal is hij een gezinshond en gezelschapshond. Hij is echter ook een uitstekende waakhond en maakt een uitstekende lawinezoekhond en mensenspeurhond.

Is een Akita Inu een vechthond?

Hoewel de Akina in Japan gefokt werd als vechthond (3), heeft hij een compatibele, krachtige en gereserveerde persoonlijkheid. Hoewel hij tegenwoordig populair is als huishond en waakhond, moet hij met voorzichtigheid gefokt en getraind worden om agressief potentieel uit te sluiten.

Honden die gefokt, getraind en gebruikt worden voor dierengevechten, vooral hondengevechten, maar ook voor gevechten met b.v. stieren, worden vechthonden in de ware zin van het woord genoemd. De term verwees oorspronkelijk niet naar een bepaald hondenras, maar naar een bepaald gebruiksgebied. (4)

Welke karaktereigenschappen heeft een Akita Inu?

Volgens zijn oorspronkelijke gebruik is de Akita een hond met een sterk jacht- en beschermend instinct (5), die zichzelf ziet als een onafhankelijke partner van zijn mens en niet als diens dienaar.

Hoewel Akita Inus dus heel kalme, evenwichtige en ontvankelijke honden zijn, onderwerpen ze zich niet en gehoorzamen ze niet zonder uitzondering aan elk commando. Eigenaars moeten daarom veel geduld en tijd hebben voor de training.

Hij kan koppig en eigenwijs zijn, maar als je hem eenmaal met veel geduld getraind hebt, wijkt hij niet meer van je zijde. (Image source: Hermes Rivera / Unsplash)

Verder zijn het sterke, zelfverzekerde persoonlijkheden die niet graag andere honden of dieren in hun huishouden dulden. Daarom hebben ze geduldige, maar consequente en zelfverzekerde baasjes nodig die weten hoe ze met hun koppigheid moeten omgaan. Als je eenmaal hun respect en genegenheid verdiend hebt, kun je in de Akita een trouwe metgezel vinden door dik en dun. (6)

Kun je een Akita Inu binnenshuis houden?

Een Akita heeft behoefte aan contact met het gezin, maar is ook gelukkig met gedeeltelijk buiten blijven en kan in verhouding goed alleen blijven. Hij blaft weinig en kan in een huurflat gehouden worden.

Een huis met een tuin is het meest geschikt voor het houden van een Akita Inu. Zo kan hij zijn drang om te bewegen en zijn waakinstinct vervullen. Hij kan echter ook in een grotere flat gehouden worden, als je maar voor voldoende beweging en sportieve activiteiten zorgt. Daarom geldt de vuistregel: hoe kleiner de flat, hoe langer je de hond buiten moet laten.

Hoeveel beweging heeft een Akita Inu nodig?

De koppige Akita Inu heeft zijn dagelijkse beweging nodig, maar doet alleen mee als hij er zin in heeft. Als hij geen zin heeft om te sporten, is het moeilijk hem ervan te overtuigen dat toch te doen. Hij houdt er ook van om in zijn mand te liggen en te slapen.

Dagelijkse lichaamsbeweging is erg belangrijk voor de Akita Inu.

Hoewel veel volwassen Akita Inus de hele dag rustig en uiterst zuinig op hun plekje willen snoezelen, zijn het als prooidieren nog steeds rennende dieren, dus dagelijkse beweging is erg belangrijk. De duur en frequentie van de lichaamsbeweging hangen af van de leeftijd en de behoefte aan beweging van de hond.

De richtlijn voor puppy’s is: Leeftijd in weken is gelijk aan tijd in minuten, maar meerdere keren per dag. Een volwassen hond heeft twee tot drie keer per dag beweging nodig gedurende in totaal minstens anderhalf tot twee uur.

Het moet echter niet elke keer dezelfde route zijn, want door het hopelijk toegestane snuffelen pikt hij graag informatie op over de hondenwereld en wil hier natuurlijk nieuwe ervaringen opdoen. In de zomer, als de temperaturen hoog zijn, is de activiteit van de Akita veel geringer en beperkter dan in de winter.

Hoe gevaarlijk zijn Akita Inus?

In sommige landen buiten Duitsland staat de Akita Inu te boek als een gevaarlijk ras, zoals Australië. Akita’s waren echter ook trouwe metgezellen van de samoerai in Japan. Oorspronkelijk waren de honden goed voor de jacht op beren, herten en wilde zwijnen. Tegenwoordig dienen Akita’s meer als waakhonden. Ze nemen deze taak met plezier op zich.

In het verleden diende dit hondenras als jachthond. Tegenwoordig is het een waakhond en je trouwe metgezel in het dagelijkse leven. (Beeldbron: Oskar Kadaksoo / Unsplash)

De “Amerikaanse Akita” stamt af van de Japanse “Akita Inu”. Dit ras staat echter op geen enkele lijst van potentieel gevaarlijke honden in NRW. Daarom vormt dit hondenras volgens de federale staat geen gevaar, maar als een Akita lichamelijk niet genoeg gestresst is, kan hij een agressieve hond worden. Je moet je er echter van bewust zijn dat elke hond zijn dagelijkse beweging nodig heeft.

Qua karakter is dit ras een rustig, gereserveerd dier, maar het kan dominant zijn tegenover andere honden. De Akita Inu is een trouwe en liefdevolle beschermer.

Zijn Akita Inus hypoallergeen?

Hoewel geen enkele hond 100% hypoallergeen is, zijn er toch een aantal rassen die geschikt zijn voor mensen met een allergie. Deze honden hebben een niet behaarde vacht die minder huidschilfers produceert. Huidschilfers zitten vast aan huisdierenhaar en zijn de oorzaak van de meeste allergieën voor huisdierenhaar bij mensen.

De Akita Inu is echter niet hypoallergeen. Met andere woorden, als je een hondenallergie hebt, kun je beter een ander hondenras nemen. (7)

Hoe lang kun je een Akita Inu alleen laten?

Een Akita Inu is erg arbeidsintensief. Je kunt een Akita enige tijd alleen thuis laten, net als elke andere hond. Het belangrijkste is om hem er van jongs af aan langzaam aan te laten wennen.

Je kunt een jonge pup echter niet 8 uur alleen laten. Zelfs een volwassen hond mag maar zo lang alleen gelaten worden als je met hem geoefend hebt. Zorg er ook voor dat je hond de boel niet overhoop haalt als je niet thuis bent.

Voorbereiding is alles als je je hond alleen thuis wilt laten. Zorg dat hij een veilige toegang heeft tot een buitenruimte waar hij zijn behoefte kan doen. De Akita Inu kan verhoudingsgewijs goed met rust gelaten worden. Je moet je hond echter niet langer dan acht uur zonder toezicht alleen laten. (8)

Akita Inu – Houderij en Verzorging

Een Akita kan meestal goed opschieten met de kinderen van zijn eigen gezin, en is geduldig en aanhankelijk. Bij wild spelen met bezoekende kinderen kan de Akita zijn eigen kinderen “beschermen”, dus moet hij niet zonder toezicht worden achtergelaten. Een Akita kan goed opschieten met kleine dieren of katten die in het huishouden leven, als hij daar al vanaf zijn puppytijd aan gewend is. (9)

Over het algemeen is de Akita tevreden met zijn gezin als gezelschap.

Hij heeft het liefst dat het rustig en beheersbaar is, hij kan zonder contact met vreemde mensen of dieren. Daarom is het beter om je Akita Inu uit de buurt van de openbare hondenren te houden.

De Akita Inu heeft niet veel contacten om zich heen nodig. Hij vermijdt nieuwe honden en contacten. Zijn gezin is daarom genoeg gezelschap voor hem. (Image source: Jose Carlos Ichiro / Unsplash)

Akita’s houden meestal niet van contact met andere honden. Goede socialisatie met andere honden vanaf de puppyleeftijd helpt zelden. Het is veel belangrijker om de Akita vanaf het begin te leren welk gedrag van hem verwacht wordt in ontmoetingen met honden. De Akita is niet moeilijk te trainen. Maar je moet hem goed leren dat gehoorzaamheid belangrijk is.

Hij is erg zelfverzekerd en onafhankelijk en gehoorzaamt alleen omdat zijn mens dat eist. Niettemin heeft hij veel inlevingsvermogen nodig, soevereine kalmte en geduld bij de training.

Geweld en luidruchtigheid veroorzaken alleen maar dat de Akita zich terugtrekt en zijn eigen weg gaat. Consequentheid en assertiviteit, een nog grotere koppigheid in mensen dan de Akita heeft, zijn ook voorwaarden voor een succesvolle opvoeding.

Een Akita moet bij een gezin zijn, maar is ook gelukkig met een gedeeltelijk buitenleven en kan verhoudingsgewijs goed alleen blijven.

Hij blaft weinig en kan in een huurflat gehouden worden. Hij verkiest de lage temperaturen boven de zomerse hitte. Een Akita is niet erg veeleisend als het op lichaamsbeweging aankomt. Hij houdt van lange, rustige wandelingen en van spelen met prooi, sommige Akita’s zijn ook enthousiast over hondensport. Over het geheel genomen is hij echter een tamelijk stoïcijnse, kalme hond, die weinig belangstelling heeft voor “dwaze” spelletjes en kunstjes.

De vacht van de Akita Inu is vuil- en waterafstotend en daardoor heel gemakkelijk te verzorgen.

Wel moet zijn vacht regelmatig van dood haar ontdaan worden (2 keer per week), anders brengt een lelijke vacht alleen maar problemen met zich mee. Door zijn dikke vacht zijn mogelijke parasieten niet meteen te zien, dus moet de vacht vaker op ongenode gasten gecontroleerd worden.

De ondervacht wordt tweemaal per jaar afgeworpen. Vooral na de winter laat een groot deel van de dikke ondervacht los. Tijdens de verharingsperiode is regelmatig kammen een absolute must. De Akita verliest in deze tijd veel haar. Dit duurt ongeveer 2 – 4 weken. Je moet ook aandacht besteden aan de verzorging van de klauwen.

De geschiedenis van de Akita Inu

De precieze ontwikkelingsgeschiedenis van de Akita Inu is niet duidelijk te achterhalen. Het staat echter vast dat de Akita-Inu een Japans hondenras is en daarom een belangrijk deel van de Japanse geschiedenis en cultuur. In juli 1931 werd de Akita-Inu zelfs uitgeroepen tot natuurmonument van Japan. De Akita is een van de grootste van de zes door de FCI erkende Japanse hondenrassen.

In het verleden diende de hond als waakhond en soms als trekhond. Sinds de oudheid worden Akita’s ook als jachthonden gebruikt. De Akita Inu wordt ook wel Akita Ken genoemd. Inu en Ken betekenen “hond” in het Japans. De naam Akita komt van de gelijknamige prefectuur in het noordwesten van Japan rond de stad Odate, die in Japan ook nu nog als hondenstad beschouwd wordt.

Zoals alle Japanse hondenrassen staat de Akita genetisch bijzonder dicht bij de voorouderlijke wolf. Tegenwoordig is de Akita een apart, uniek, trots hondenras dat geen enkele hondenliefhebber wil missen. (10)

Conclusie

De Akita Inu is een Japans hondenras met veel verschillende kenmerken. Je moet hem niet als eerste hond nemen, want het trainen van deze hond is erg tijdrovend, je hebt veel geduld nodig en je moet je laten gelden. Maar als hij je eenmaal gehoorzaamt, zal hij een trouwe metgezel en je beste vriend zijn.

Hoewel de Akita Inu positieve kwaliteiten heeft en een trouwe gezinshond kan zijn, moet je je ervan bewust zijn dat er veel werk in de training van hem gaat zitten. De hond moet immers niet de hele dag alleen gelaten worden.

Beeldbron: Jae Lee / Unsplash

References (10)

1. wikipedia.de: Akita (Hunderasse), zuletzt am 3. Februar 2021 um 23:46 Uhr bearbeitet
Source

2. kleintierpraxis-wandsbek.de: Akita, Dezember 2020
Source

3. swp.de: Was ist ein „Kampfhund“? lema, 31. Mai 2017, Ulm
Source

4. wikipedia.org: Kampfhund, zuletzt am 4. November 2020 um 13:50 Uhr bearbeitet
Source

5. fressnapf.de: Beschützerinstinkt beim Hund - verstehen und abgewöhnen
Source

6. zooroyal.de: Akita im Rasseportrait
Source

7. allergiecheck.de: Was ist eine Tierhaarallergie?
Source

8. fressnapf.de: Welpen alleine lassen: Ab wann, wie und wie lange?
Source

9. tierfreund.de: Akita Inu
Source

10. hundestar.de: Akita Inu
Source

Akita (Hunderasse)
wikipedia.de: Akita (Hunderasse), zuletzt am 3. Februar 2021 um 23:46 Uhr bearbeitet
Go to source
Akita
kleintierpraxis-wandsbek.de: Akita, Dezember 2020
Go to source
Was ist ein „Kampfhund“?
swp.de: Was ist ein „Kampfhund“? lema, 31. Mai 2017, Ulm
Go to source
Kampfhund
wikipedia.org: Kampfhund, zuletzt am 4. November 2020 um 13:50 Uhr bearbeitet
Go to source
Beschützerinstinkt beim Hund - verstehen und abgewöhnen
fressnapf.de: Beschützerinstinkt beim Hund - verstehen und abgewöhnen
Go to source
Akita im Rasseportrait
zooroyal.de: Akita im Rasseportrait
Go to source
Was ist eine Tierhaarallergie?
allergiecheck.de: Was ist eine Tierhaarallergie?
Go to source
Welpen alleine lassen: Ab wann, wie und wie lange?
fressnapf.de: Welpen alleine lassen: Ab wann, wie und wie lange?
Go to source
Akita Inu
tierfreund.de: Akita Inu
Go to source
Akita Inu
hundestar.de: Akita Inu
Go to source
Reviews