Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

26Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox, waar je altijd waardevolle informatie vindt om de beste aankoop van allerlei artikelen te doen. Deze keer brengen we je alles wat je moet weten om de airbrush te kopen die het beste bij je past. Airbrushes zijn een geweldig hulpmiddel om unieke details te bereiken in artistieke creaties van klein, middelgroot of groot formaat. Ze worden ook veel gebruikt in de auto-industrie en om indrukwekkende en extravagante make-up te verkrijgen.

Om je de beste ervaring te geven, willen we je de verschillende soorten airbrushes op de markt laten zien, zodat je ze kunt vergelijken en de beste koopbeslissing kunt nemen. Na deze gids van begin tot eind gelezen te hebben beschik je over al het gereedschap dat je nodig hebt om het beste uit de airbrush van je keuze te halen.
Het belangrijkste

 • Een airbrush is een gereedschap met een heel vernuftig mechanisme dat verf spuit met behulp van een luchtcompressor door een mondstuk dat met een slang verbonden is. Het is erg handig om unieke gradiënten te maken, die met een penseel of verfkwast onmogelijk te bereiken zijn.
 • Alle airbrushes werken door lucht en inkt samen te voegen in een straal die onder druk door een mondstuk naar buiten komt, maar er zijn verschillende manieren om dit proces uit te voeren. De meest voorkomende zijn de zwaartekracht- en zuigmechanismen. We zullen deze later meer in detail bespreken.
 • Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zodat je de beste beslissing kunt nemen en het meeste uit je airbrush kunt halen. Je moet rekening houden met de compressor die je zult gebruiken, en ook met de diameter van het mondstuk, de toepassing die je zult gebruiken en de soort pigment die je zult gebruiken.

Airbrush: Onze selectie

Er is een grote verscheidenheid aan luchtkwasten op de markt en het kan verwarrend zijn om de afzonderlijke eigenschappen ervan te onderscheiden. Hier is een lijst van de meest gezochte en best beoordeelde airbrushes, samen met een korte beschrijving die je een goed idee geeft van hun eigenschappen.

Koopgids: Wat je moet weten over airbrushes

We weten dat alle airbrushes er vrijwel hetzelfde uitzien en dat het niet eenvoudig is hun bijzondere eigenschappen te kennen. Daarom willen we je deze gids voorleggen om je te helpen de juiste airbrush voor je te vinden. Let goed op alle informatie hieronder en doe de beste aankoop

Iedereen kan een airbrush gebruiken! (Foto: Alfred Hofer / 123rf.com)

Wat is een airbrush?

Een airbrush is een gereedschap dat veel gebruikt wordt door kunstenaars en banketbakkers, en ook door smeden en autoassembleurs. Het bestaat uit een apparaat dat precies lanceert uit een reservoir dat via een slang door een compressor wordt aangedreven. Het wordt meestal bediend met een trekker.

Dit ingenieuze middel om verf aan te brengen werkt voor het versieren van gebak, het verven van kleren of het schilderen op allerlei oppervlakken. Het werd gepatenteerd in het midden van de 19de eeuw en wordt sindsdien in allerlei industrieën gebruikt om talloze producten en openbare of privé ruimten te kleuren.

Wat zijn de voordelen van een airbrush?

Het is uiterst handig voor het gelijkmatig beschilderen van oppervlakken die niet zo gemakkelijk met een penseel of verfkwast met pigment geïmpregneerd worden. Het geeft ook details en kleurverlopen aan kunstwerken en versieringen die anders onmogelijk te bereiken zouden zijn, omdat de verf subtiel wordt aangebracht.

Iedereen kan een airbrush gebruiken en een professionele verfafwerking krijgen op meubels, auto’s, smeden, boetseren of decoreren. Er is echter veel geduld voor nodig om de techniek onder de knie te krijgen en een perfect resultaat te bereiken, vooral bij artistieke creaties. Ook moet de airbrush voortdurend schoongemaakt worden.

Voordelen
 • Unieke afwerkingen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Bespaart tijd bij het schilderen
 • Kan bijna elk oppervlak schilderen
 • Kan veel verschillende lijnbreedtes bereiken
Nadelen
 • Heeft een compressor nodig
 • Verbruikt verf snel Compressor kan erg lawaaierig zijn
 • Heeft voortdurend onderhoud nodig

Zwaartekracht-of zuigluchtpenseel: Waar moet je op letten?

Alle airbrushes werken op hetzelfde principe: lucht en inkt worden samengevoegd tot een straal die door een mondstuk naar buiten wordt geperst. Het werkingsmechanisme verschilt echter van model tot model en ze kunnen ingedeeld worden in zwaartekracht- of zuigmechanismen. Deze indeling is gebaseerd op de manier waarop de airbrush de verf aanvoert en hangt af van de plaatsing van het reservoir ten opzichte van het airbrushlichaam. Elk van deze mechanismen heeft voor- en nadelen, afhankelijk van het soort werk waarvoor je het wilt gebruiken.

Zuigluchtpenseel. Dit mechanisme plaatst het verfreservoir onderaan het airbrush lichaam, zodat het de verf naar boven zuigt. Ze hebben meestal verwisselbare reservoirs voor gemakkelijk schoonmaken en bieden een grote veelzijdigheid.

Zwaartekrachtairbrush. In dit mechanisme zit het reservoir boven op het lichaam van de airbrush, waardoor de verf door zijn eigen gewicht naar beneden valt. Hierdoor kan de verf wat meer gebruikt worden, hoewel de meeste van deze modellen niet uit elkaar gehaald kunnen worden om ze gemakkelijk schoon te maken.

Zuigluchtpenseel Zwaartekrachtluchtpenseel
Schoonmaken Heel gemakkelijk Niet zo gemakkelijk
Tank Afneembaar en verwisselbaar Vast
Voor het schilderen van plafonds Ja Nee
Verbindbuis Ja Nee, verstoppen is onmogelijk

Luchtpenseel met enkele of dubbele actie

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het mechanisme van een luchtpenseel is de trekkerwerking, die enkele of dubbele actie kan zijn. In het geval van de enkele actie kan met de airbrush alleen de hendel naar beneden getrokken worden om lucht vrij te maken en om de hoeveelheid verf te regelen moet de schroef losgedraaid en bewogen worden.

Met het mechanisme met dubbele actie daarentegen kan de hoeveelheid verf wel direct vanaf de trekker geregeld worden, wat een vollediger mate van precisie geeft. Door naar beneden te drukken komt alleen lucht vrij, terwijl naar achteren drukken verf afgeeft. Dit mechanisme wordt aanbevolen voor meer gevorderde gebruikers.

Het mechanisme met enkele werking is meestal goedkoper en veel gemakkelijker te bedienen, zodat het ideaal is voor beginners. Het geeft echter niet veel precisie voor het maken van dunnere lijnen en beperkt de mogelijkheden van de kunstenaar enorm.

Hoeveel kost een airbrush?

Airbrushes zijn geen goedkope werkinstrumenten, zeker als je bedenkt dat je in de meeste gevallen een aparte compressor moet kopen. De prijsklasse is echter groot. We kunnen een complete kit van aanvaardbare kwaliteit vinden vanaf 1.000 MXN en in sommige gevallen zit er al een kleine compressor bij.

Een professionele kit van hogere kwaliteit kan echter meer dan 3.000 MXN kosten en zal geen compressor bevatten. De prijsklasse voor een goede compressor ligt tussen 2.000 MXN en 8.000 MXN, afhankelijk van het vermogen. We zullen het later hebben over de eigenschappen van compressoren.

Het is ook belangrijk er rekening mee te houden dat je ook zult moeten investeren in een paar goede airbrush verven. Een pakje met verschillende verfsoorten kost tussen de 500 MXN ongeveer tot meer dan 2.000 MXN, afhankelijk van het merk en het aantal flesjes.

Met de airbrush kun je unieke kleurverlopen vol textuur maken (Foto: Олена Сушицька / 123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je airbrush modellen kunt vergelijken

Airbrushes zijn zeer gevarieerd en hebben verschillende kenmerken die we kunnen verdelen in enkele belangrijke koopcriteria die je kunt overwegen voor je een beslissing neemt. Hier zijn degene die we het meest essentieel achten om de voor jou geschikte airbrush te kopen.

De airbrush schoonmaken

De juiste reiniging van de airbrush is essentieel om hem goed te laten werken, en het is belangrijk dat je na elk gebruik specifieke delen van de airbrush schoonmaakt om te voorkomen dat het mondstuk verstopt raakt. De meeste problemen die airbrush gebruikers hebben, zijn te wijten aan het niet goed schoonmaken van het mechanisme.

De intensiteit van het schoonmaken hangt grotendeels af van de kleurverandering: als het van een lichte naar een donkere kleur gaat, is alleen water nodig. Als de kleurverandering echter omgekeerd is, is het raadzaam een soort oplosmiddel te gebruiken. Het is altijd gemakkelijker om na elk gebruik schoon te maken dan te wachten tot de verf droog is.

We raden je aan wat basis schoonmaakmiddelen aan te schaffen, zoals pijpenragers, kleine interdentale borsteltjes, wattenstaafjes en een stugge borstel met varkenshaar. Dit zorgt voor een grondige reiniging van je airbrush na elk gebruik en je zult er veel langer plezier van hebben.

Nozzle nauwkeurigheid

Dit is een heel belangrijke factor om te overwegen, afhankelijk van het detail dat je nodig hebt bij het gebruik van je airbrush. De eenvoudigste airbrushes hebben een breed mondstuk, waarmee het onmogelijk is heel dunne lijnen te schilderen. Sommige modellen hebben echter verwisselbare mondstukken om verschillende kwaliteiten lijn te geven in je creaties.

Het is belangrijk dat je in de productbeschrijving kijkt naar de eigenschappen van het mondstuk, want dit is het belangrijkste onderdeel om de mate van detail te bereiken die je zoekt. Maar als je alleen voorwerpen wilt beschilderen om ze textuur te geven zonder veel detail, werkt elk standaard mondstuk perfect.

Compressor

De luchtcompressor is een fundamenteel instrument om onze airbrush te laten werken. Hij wordt gebruikt om lucht van buitenaf samen te persen met behulp van een of meer zuigers, op te slaan als hij een tank heeft, of direct toe te passen als hij geen tank heeft.

Met tank. Door de lucht in deze tank op te slaan kan de motor niet de hele tijd draaien, waardoor oververhitting, trillingen en overdreven lawaai vermeden worden, zodat hij stiller kan werken. Zonder tank. Deze compressoren zijn misschien zuiniger, maar niet aan te bevelen omdat de motor bij elk gebruik aan moet staan en deze kan oververhit raken als hij niet voortdurend op pauze staat.

Veel moderne compressoren hebben een automatisch aan/uit systeem om het luchtreservoir bij te vullen als dat nodig is. Sommige modellen hebben zelfs een drukmeter, waarmee je kunt zien bij welke druk je werkt. Kleine compressoren werken op 1-1,5 bar, terwijl grotere tot 6 bar werken.

De airbrush is een ingenieus en esthetisch mooi mechanisme. (Foto: Ludmila Martins Abou Haikal / 123rf.com)

Toepassingen

De soort airbrush die je kiest hangt grotendeels af van de toepassing waarvoor je hem wilt gebruiken. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende toepassingen en aanbevolen modellen om de beste resultaten te krijgen.

Modelleren. In dit geval is het zeer aan te bevelen een airbrush met dubbele actie te nemen, want die geeft je de nodige controle om details te geven door de hoeveelheid verf die uit het mondstuk komt te regelen. We raden ook een exemplaar met verwisselbare spuitmonden aan.

Bakken. Voor dit soort toepassingen heb je geen precisie-airbrush nodig, een airbrush voor algemeen gebruik voldoet prima. Je kunt prima schilderen met chocolade of eetbare verf met een breed spuitmondje en een eenvoudige compressor is voldoende.

Make-up. In dit geval is een door zwaartekracht gevoede airbrush het beste, want make-up verf heeft de neiging dichter te zijn en kan de zuigmechanismen verstoppen. Je hebt geen erg verfijnde compressor nodig om aan dit soort toepassingen te werken.

Textile. Voor het bewerken van T-shirts en ander textiel raden we je aan een airbrush met zuigmethode te nemen om de kleur voortdurend te kunnen veranderen zonder veel tijd te verspillen. Een medium punt is voldoende om allerlei motieven te maken.

Automotive. Hieronder vallen toepassingen op carrosserieën van auto’s, helmen of skateboards. We raden een gravity airbrush aan met een groter reservoir dan standaard om grotere oppervlakken te bedekken. Hier heb je een goede compressor nodig.

Illustratie. Voor alle soorten fijne kunst heb je beslist een airbrush met dubbele actie nodig, bij voorkeur met zwaartekracht en met verwisselbare spuitmonden voor de beste controle over fijne details. Voor deze toepassingen is een compressor met een automatisch aan/uit systeem aan te bevelen.

Soorten verf

In het algemeen kun je elke soort verf met de airbrush gebruiken, zolang ze maar goed verdund is (plakkaatverf, acryl, vloeibare make-up, enz.). Bij olieverven en harde emails is het niet erg aan te raden ze te gebruiken, omdat ze ernstige moeilijkheden kunnen geven bij het aanbrengen en vooral bij het schoonmaken.

Bij boetseren worden sneldrogende verven op waterbasis met fijne pigmentdichtheid gebruikt. Sommige merken bieden metallic of fluorescerende afwerkingen om je schaalmodellen een ongelooflijke textuur te geven.

Voor het bakken wordt een willekeurige soort eetbare inkt op plantaardige basis gebruikt, die ook met chocolade kan worden gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen dat, welke verfsoort ook gebruikt wordt, de viscositeit van de verf idealiter gelijk is aan die van melk.

Nu heb je alle hulpmiddelen om de beste airbrush voor je te kiezen en je creativiteit de vrije loop te laten. (foto: Vitalij Sova / 123rf.com)

(Uitgelichte foto: Andrey Kekyalyanen / 123RF)

Recensies