Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

13Hours invested

3Studies researched

62Comments collected

Een enkele afwasmachine is perfect als je een afwasmachine wilt kopen maar je eenpersoonshuishouden klein is. Met een standaard afwasmachine kan je kast leeg zijn voordat de machine vol is. Met zijn compacte afmetingen is de Single vaatwasser dus een praktisch alternatief en je hoeft geen dagen te besteden aan het verzamelen van vaat.

Bij een volledig gevulde machine verbruikt een afwasmachine minder energie en water dan afwassen met de hand. Deze enkele vaatwasser test 2023 is bedoeld om je te helpen de juiste enkele vaatwasser voor je huishouden te vinden. Je krijgt een vergelijkend overzicht van de verschillende soorten enkele afwasmachines en we laten je hun respectieve voor- en nadelen zien. Je komt ook te weten op welke criteria je moet letten bij het kopen. Dit moet het je gemakkelijker maken de juiste keuze te maken voor een nieuw huishoudelijk apparaat.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een enkele vaatwasser is ideaal voor kleine huishoudens, omdat hij compact is (45 cm breed) en een capaciteit heeft van 8-10 couverts.
 • Met een enkele afwasmachine bespaar je tijd, water en energie.
 • Er zijn vrijstaande afwasmachines en tafelafwasmachines, en ook onderbouw- en inbouwafwasmachines. Inbouwapparatuur past beter in het totaalbeeld van de keuken en is iets duurder.

Single Afwasmachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een single vaatwasser koopt

Heeft een vaatwasser zin in een eenpersoonshuishouden?

Een enkele afwasmachine is zinvol voor je als je niet graag afwast en weinig ruimte in je huishouden hebt. Vooral als je thuis veel kookt of vaak gasten ontvangt, is het zinvol een vaatwasser aan te schaffen – zelfs voor een huishouden van 1-2 personen.

Single Spülmaschine-1

Een afwasmachine maakt je keuken opgeruimder, want je kunt de vuile vaat er direct in opbergen.
(Image source: unsplash.com / Chefkeem)

Je bespaart niet alleen tijd, maar ook energie: volgens een studie van de Universiteit van Bonn gebruikt het schoonmaken met een volle afwasmachine gemiddeld 50 procent minder water en 28 procent minder energie dan de afwas met de hand. Dit verschil compenseert zelfs de fabricage- en transportkosten van het toestel.

Nog een pluspunt van een afwasmachine: omdat je geen sponzen en handdoeken nodig hebt, is het schoonmaken hygiënischer dan met de hand

afwassen. Als je al besloten hebt dat een vaatwasser voor jou de moeite waard is, hangt het nu af van je vaatverbruik. Als je veel afwas gebruikt en ook potten en pannen wilt afwassen, is een vaatwasser van standaard formaat misschien een betere keuze.

Een enkele vaatwasser is kleiner en compacter dan een standaard vaatwasser. Dit betekent ook dat je geen dagen hoeft te wachten tot de machine vol is. Vooral als je niet veel afwas hebt, kan met een standaard machine je kast leeg zijn voor de machine vol is. Een enkele afwasmachine, daarentegen, raakt vrij snel vol. Een kleine vaatwasser is bij volle belading energiezuiniger dan een standaard machine die maar gedeeltelijk vol is.

Wat zijn de afmetingen van een enkele vaatwasser?

Ook enkele vaatwassers hebben gestandaardiseerde afmetingen. Een enkele afwasmachine is meestal 45 cm breed en 60 cm lang. De hoogte varieert van 81 tot 92 cm – als je een onderbouw vaatwasser wilt, is hij max. 85 cm hoog.

Met een geïntegreerd werkblad, daarentegen, staat de afwasmachine iets hoger. Een tafelmodel vaatwasser is meestal 55 cm breed, 50 cm lang en 45 cm hoog. Je moet ervoor zorgen dat er aan de achterkant wat ruimte is tot aan de muur. Er zijn ook mini tafelmodel vaatwassers met afmetingen van 44 x 42 x 42 cm.

Standaard vaatwasser Enkele vaatwasser Tafelmodel vaatwasser
Breedte 60 cm 45 cm 44-55 cm
Diepte 60 cm 60 cm 42-50 cm
Hoogte 81-92 cm 81-92 cm 42-45 cm

Wat kost een enkele vaatwasser?

Enkele vaatwassers bestrijken een breed prijsbereik. Van goedkope modellen die €180 kosten tot comfortabele modellen die €3.800 kosten, het is er allemaal. Natuurlijk hangen de prijzen sterk af van de fabrikant, maar ook van de prestaties en de respectieve functies.

Terwijl de goedkope modellen zich richten op de basisfuncties, hebben de dure modellen een keur aan speciale functies. Bedenk of je ze echt nodig hebt. Bovendien verschillen inbouw afwasmachines in prijs van kleine tafelafwasmachines. J

e kunt een tafelmodel vaatwasser krijgen in een prijsklasse tussen €180 en €600. Je kunt een inbouwvaatwasser kopen van €230 tot €3.800. Je betaalt het meest voor een volledig ingebouwde afwasmachine. Vrijstaande afwasmachines zijn iets goedkoper (onder de € 2.500).

Single Spülmaschine

Een tafelmodel afwasmachine is de goedkoopste en meest compacte optie.
(Image source: pixabay / onlynoodle)

Besluit: Welke soorten enkele vaatwassers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het type afwasmachine hangt af van hoe en waar je hem wilt plaatsen. Je kunt kiezen voor een vrijstaande of onderbouw vaatwasser, of je kunt een half ingebouwde of volledig geïntegreerde vaatwasser bijna onzichtbaar in je keukenblok inbouwen. De meest compacte en flexibele optie is een tafelmodel vaatwasser.

Vrijstaande enkele

vaatwasser Een vrijstaande vaatwasser – ook wel staande vaatwasser genoemd – is de juiste keuze als je je keuken al helemaal ingericht hebt en er in het keukentje geen plaats meer is om een vaatwasser in te bouwen. Je kunt het apparaat geheel onafhankelijk van andere elementen in je keuken plaatsen of op een andere plaats met een wateraansluiting.

Je kunt het veerkrachtige oppervlak van een vrijstaande vaatwasser ook gebruiken om er dingen op te zetten of om je werkruimte in de keuken uit te breiden. Vaak zijn vrijstaande toestellen onderrijdbaar, zodat je het bovenblad kunt verwijderen en het toestel onder je werkblad kunt plaatsen.

Als je keuken helemaal geen ruimte heeft, kun je de vaatwasser ook onder de gootsteen zetten – je hebt er misschien een speciaal gootsteenkastje voor nodig.

Advantages
 • Kan overal geplaatst worden waar een wateraansluiting is
 • Oppervlak kan gebruikt worden als opbergruimte of als uitbreiding van het werkblad
 • Minder duur dan inbouw afwasmachines
Disadvantages
 • Past visueel niet in het keukenontwerp
 • Kan niet in het keukenblok geïntegreerd worden

Onderbouw enkele

afwasmachine Je plaatst een onderbouw afwasmachine onder het werkblad. Dit betekent dat hij of lager is dan een vrijstaande vaatwasser of dat je het bovenpaneel kunt verwijderen. Het onderste frontpaneel heeft meestal een uitsparing, zodat het niet in de weg zit van de doorlopende plint van je keukenblok.

Advantages
 • Gemakkelijk achteraf in de keuken in te bouwen
 • Er zijn in hoogte verstelbare modellen verkrijgbaar
 • Flexibel bij verhuizing naar een nieuwe keuken
Disadvantages
 • Past niet in het keukenontwerp
 • Oppervlak is niet bestand tegen belastingen
 • Keukenblok heeft ruimte nodig voor onderbouw

Heb je daarentegen een inbouwkeuken met een bestaande onderkast voor een vaatwasser en wil je hem zo onopvallend mogelijk integreren, dan is een gedeeltelijk of volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser geschikt. Gedeeltelijk

ingebouwde enkele afwasmachine

Inbouw afwasmachines staan onopvallend in het keukenblok en verstoren daardoor het totaalbeeld van de keuken niet. De deur van de vaatwasser past visueel bij de keuken. In de half-geïntegreerde versie zijn alleen de bedieningsknoppen en het display aan de voorkant zichtbaar.

Het toestel heeft ofwel een meubeldeur, ofwel een 3 mm dik decoratief paneel dat je in het frame van het toestel steekt. Je kunt de plint ook afstemmen op je keukenblok. Een inbouwvaatwasser wordt geleverd zonder pootjes en bekleding, zodat hij een eigen onderkast nodig heeft.

Dit betekent dat je het niet los van de andere onderdelen van je keuken kunt plaatsen. Maar als je nog wat ruimte onder je werkblad over hebt, kun je een vaatwasser op een kosteneffectieve en onopvallende manier in je keukenblok integreren met de half ingebouwde versie.

Advantages
 • Optisch aangepast aan de keukeninrichting
 • Minder duur dan de volledig geïntegreerde versie
 • Kan met gesloten deur bediend worden (in tegenstelling tot de volledig geïntegreerde versie)
Disadvantages
 • Zichtbaarder dan de volledig geïntegreerde versie
 • Inflexibel bij verhuizing met een nieuwe keuken
 • Onderkast vereist

Volledig geïntegreerde enkele vaatwasser

Je kunt een volledig geïntegreerde vaatwasser bijna onzichtbaar in je keukenblok integreren. Omdat dit achteraf moeilijk te doen is, kies je meestal voor deze optie als je een nieuwe keuken koopt. Je herkent de vaatwasser alleen aan de openingshendel.

Zelfs de bedieningsknoppen en het beeldscherm verdwijnen omdat ze op de bovenrand van het deksel zitten. Je kunt ze zien als je de vaatwasser een klein kiertje opent. Sommige modellen hebben niet eens een display. Volledig geïntegreerde afwasmachines projecteren meestal het display op de vloer (“TimeLight”) of geven een akoestisch signaal wanneer de afwas gedaan is.

Advantages
 • Kan volledig in keukenblokken geïntegreerd worden
 • Uniforme keukenvormgeving
 • Modern display met TimeLight
Disadvantages
 • Duurste versie
 • Kan alleen bediend worden als de deur open is
 • Inflexibel bij verhuizing naar een nieuwe keuken

Enkele tafelmodel vaatwasser

Als je een bijzonder kleine en compacte versie zoekt, is een tafelmodel vaatwasser of mini-vaatwasser een optie. Je kunt hem vrijstaand op een werkblad of tafel zetten. Als je het niet nodig hebt, kun je het in een kast opbergen. Door zijn kleine afmetingen is er niet genoeg plaats voor groter vaatwerk of potten in de tafelmodel vaatwasser.

Advantages
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Rendabel
Disadvantages
 • Weinig ruimte voor afwas
 • Grote voorwerpen zoals potten moeten meestal apart afgewassen worden
 • Slechts enkele functies

[/procon]

Tabletop vaatwassers hebben meestal speciale aansluitmogelijkheden of je kunt de juiste adapters bij een speciaalzaak krijgen. Veel tafelmodel vaatwassers kunnen gewoon op de waterkraan aangesloten worden. Het afvalwater wordt dan via een slang in de gootsteen geleid. In feite kunnen sommige mini-afwasmachines zelfs zonder wateraansluiting gebruikt worden, omdat ze een geïntegreerd waterreservoir van 5 liter hebben.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om enkele afwasmachines te vergelijken en te evalueren

Het volgende is een overzicht van de factoren die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke enkele afwasmachines. De volgende criteria helpen je de verschillende enkele afwasmachines te vergelijken:

Nu kun je nagaan wat de afzonderlijke criteria zijn.

Energie-efficiëntie

Elke afwasmachine heeft een energielabel met de belangrijkste informatie over het energieverbruik. Dit etiket is door de EU voorgeschreven consumenteninformatie. Daarop vind je bijvoorbeeld de energie-efficiëntieklasse, die aangeeft hoe efficiënt de vaatwasser werkt.

Machines worden beoordeeld van A+++ (beste klasse) tot D (slechtste klasse). Zo kun je de verbruikswaarden gemakkelijk vergelijken. Sinds eind 2013 mogen alleenstaande afwasmachines op de markt komen met ten minste efficiëntieklasse A (grotere afwasmachines: ten minste A+).

Het energielabel geeft ook informatie over het jaarlijkse energieverbruik in kWh en het jaarlijkse waterverbruik in liters. De waarden zijn gebaseerd op 280 wasbeurten (ca. 5-6 wasbeurten/week) in een jaar in het normale programma met matig vuile vaat. Als je andere programma’s in je vaatwasser gebruikt, zullen de waarden natuurlijk verschillen.

Vanwege de lagere bedrijfskosten loont het op de lange termijn de moeite te kiezen voor een iets duurder apparaat met een betere energie-efficiëntieklasse en een laag energie- en waterverbruik.

Tussen haakjes: In de meeste huishoudens stroomt koud water in de afwasmachine. De vaatwasser heeft echter de meeste energie nodig om het water te verwarmen. Afhankelijk van hoe je warm water produceert, kan het de moeite waard zijn over te schakelen op de warmwateraansluiting.

Nominale capaciteit

De nominale capaciteit geeft aan hoeveel vaat er in de afwasmachine past en wordt gegeven in “Maßgedecken” (afgemeten couverts). Een couvert volgens de Europese norm EN 50242 bestaat uit

 • 1 soepbord
 • 1 dinerbord
 • 1 dessertbord
 • 1 schotel
 • 1 kopje
 • 1 drinkglas
 • 1 vork
 • 1 mes
 • 1 eetlepel
 • 1 theelepel
 • 1 dessertlepel

In de meeste eenpersoons afwasmachines passen 8-10 couverts, wat voldoende is voor een huishouden van 1-2 personen. Als je nog minder afwas gebruikt, is een tafelmodel vaatwasser met 4-6 couverts een goede keuze.

Als je kommen, potten of bakplaten wilt afwassen, heb je meer ruimte nodig. In dit geval is het beter een toestel te kiezen met een iets grotere nominale capaciteit. Als je overweegt je huishouden ooit uit te breiden, is een grotere capaciteit ook een goed idee.

Wasprogramma’s en extra functies

Als je tegenwoordig een afwasmachine koopt, word je verwend met talloze standaardprogramma’s en speciale extra functies. Door zijn kleinere afmetingen heeft een enkele vaatwasser meestal minder speciale programma’s, hoewel je ze zeker niet allemaal nodig hebt.

Moderne vaatwassers hebben drie tot twaalf verschillende programma’s. Deze zorgen voor een ideale reiniging en helpen je energie en water te besparen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste programma’s en extra functies.

Standaardprogramma’s

Afhankelijk van hoe vuil de vaat is en hoeveel energie je wilt besparen, kun je het juiste programma kiezen. De meeste eenpersoons afwasmachines hebben de volgende programma’s.

Programma Beschrijving
Normaal programma Normaal vervuilde vaat 60-65 °C 1-2 h
Snel programma (VarioSpeed) Licht vervuilde vaat 45-55 °C 20-30 min.
Eco programma Normaal vervuilde vaat 45-55° ca. 3 h
Intensief programma Zwaar vervuilde vaat 65-75° 1-2 h
 • Automatische programma’s: In verschillende automatische programma’s (beladingssensor, aquasensor, … enz.) detecteren sensoren de beladingshoeveelheid of de vervuilingsgraad van het vaatwerk. De machine stemt dan de vereiste hoeveelheid water, temperatuur en looptijd daarop af. Natuurlijk betaal je iets meer voor toestellen met goede automatische programma’s.
 • Flexibel korfsysteem: Hiermee kun je de hoogte van de bovenste korf naar behoefte instellen. Pizzaborden en -pannen passen bijvoorbeeld beter in je machine. Bij sommige toestellen kun je de manden ook flexibel verwisselen.
 • Automatische deuropening: Met deze functie gaat de deur van je afwasmachine automatisch open als het programma klaar is. Hierdoor droogt de vaat beter en hoef je ze niet meer met een vaatdoek af te drogen.
 • HygiënePlus: Deze speciale functie spoelt het vaatwerk antibacterieel bij een hogere temperatuur van maximaal 70 °C. Deze optie is geschikt voor hogere hygiënische normen. Deze optie is geschikt voor hogere hygiënische eisen, bv. als je last hebt van allergieën. Als je een baby hebt, kun je het gebruiken om de zuigfles veilig schoon te maken.
 • Doseerassistent: Deze functie wordt aangeboden door duurdere leveranciers zoals Siemens of Bosch. Het zorgt ervoor dat er geen resten van vaatwastabletten achterblijven.
 • Begintijd voorkeuze: Hiermee kun je de begin- en eindtijd van de wascyclus vooraf instellen. Hierdoor kan de vaatwasser zijn programma starten terwijl je slaapt of onderweg bent.
 • Stilteprogramma: Een lawaaierige afwasmachine kan bijzonder hinderlijk zijn in een open keuken. De meeste afwasmachines hebben een geluidsniveau tussen 44 dB en 48 dB, wat overeenkomt met een rustig gesprek. Het Stilteprogramma of Nachtprogramma vermindert het geluidsniveau met 3-4 dB door een lagere waterstraaldruk.

Single Spülmaschine

Halve belasting: Als je deze spaarfunctie activeert, wast het apparaat alleen de bovenste of de onderste korf.
(Image source: unsplash.com / Nathan Dumlao)

Bescherming tegen waterschade

Zorg ervoor dat je vaatwasser een betrouwbare bescherming tegen waterschade heeft. De meeste afwasmachines hebben tegenwoordig een AquaStop systeem. Sommige fabrikanten geven een levenslange garantie op dergelijke veiligheidssystemen.

Zoek naar een bestaand beschermingssysteem tegen waterschade.

Met het AquaStop systeem sluit een afsluitklep de watertoevoer af bij een defect, zodat de kamer niet onder water komt te staan. AquaStop systemen zijn er onder verschillende namen en in verschillende soorten en werkingswijzen.

Uiteindelijk zorgen ze er allemaal voor dat het water niet meer tussen de kraan en de machine kan stromen als bijvoorbeeld de inlaatslang niet meer lekdicht is of barst. Bovendien is er het Watercontrol systeem: dit heeft een onderbak waarin sensoren het waterpeil controleren. Als de sensor water detecteert, sluit hij automatisch de watertoevoer af.

Een verdere ontwikkeling is het Waterproof systeem, waar extra kleppen en afvoerslangen nog meer bescherming garanderen. Dit systeem detecteert echter geen schade aan de slang. Het is daarom belangrijk dat je vaatwasser minstens één AquaStop heeft.

Wetenswaardigheden over (enkele) afwasmachines

Hoe sluit ik een enkele afwasmachine aan?

Je hebt niet per se een klusjesman nodig om je vaatwasser aan te sluiten. Met een paar eenvoudige stappen, een pijpsleutel en een emmer voor lekwater, kun je je vaatwasser zelf aansluiten. Je kunt ook het beste een doekje bij de hand hebben.

1. Zet het water uit: Om overstroming van je huis te voorkomen, moet je de hoofdwaterkraan dichtdraaien voor je de vaatwasser installeert. Dit bevindt zich meestal in de kelder of de badkamer. Draai voor de zekerheid ook de aansluiting onder de gootsteen dicht.

2. Sluit de aanvoer- en afvoerslangen aan: Vaatwassers hebben meestal een witte toevoerslang en een grijze afvoerslang. Om de slangen aan te sluiten heb je twee overeenkomstige aansluitingen voor je afwasmachine nodig. Je vindt ze onder de gootsteen. Gebruik de pijpsleutel om de vrije klep te openen en sluit er de bijbehorende vaatwasserslang op aan.

Dek het ventiel af met een doek, zodat het onbeschadigd blijft. Draai de dop vast met de tang. Bevestig de vuilwaterslang aan de sifon en zet hem vast met een metalen klem. Als er geen vrije aansluitingen zijn, kun je bij de doe-het-zelf zaak een dubbele klep kopen. Je hebt dit ook nodig als de waterinlaat van de vaatwasser niet gescheiden is van de gootsteen. Waarschuwing: Omdat er restwater uit kan lopen als het ventiel geopend wordt, plaats je er een emmer onder.

3. Sluit de stroom aan: Steek de stekker van je vaatwasser in een stopcontact. Vermijd het gebruik van meerdere stekkers of verlengsnoeren, want die verhogen het risico op kortsluiting.

4. Zit alles goed vast? Als je beide slangen en de stroomkabel hebt aangesloten, controleer je of alle verbindingen goed vast zitten. Draai eerst de hoofdwaterkraan open, dan de kranen onder de gootsteen. Als er water uit de kleppen lekt, draai ze dan weer vast met de pijpsleutel. Als er tijdens de testspoeling nog ergens water lekt, moet je misschien de verbindingen aandraaien.

Tabs of poeder – wat is beter voor mijn enkele vaatwasser?

Vaatwastabletten zijn individueel verpakt en dus gemakkelijk te doseren. Naast het afwasmiddel bevatten de zogenaamde multitabs al spoelglansmiddel, reinigingszout en soms additieven voor drogen, corrosiebescherming of glans voor roestvrij staal.

Bij poeders moet je zulke toevoegingen zelf doen. Anderzijds zijn tabs vaak te hoog gedoseerd en schaden zo het milieu. Poeder, daarentegen, kan gedoseerd worden naar gelang de mate van vervuiling en de lading.

Voordelen van tabs Voordelen van poeder
Gemakkelijk te doseren Flexibel te doseren
Kan niet klonteren Milieuvriendelijker
Multi-tabs met nuttige additieven Meer kosteneffectief

Gebruik in geen geval gewoon vloeibaar afwasmiddel voor je afwasmachine. Hierdoor ontstaat een grote hoeveelheid schuim die schade kan veroorzaken aan de binnenkant van je machine.

Wat mag niet in de vaatwasser?

Soms vind je op vaat de woorden “vaatwasmachinebestendig” of “vaatwasmachinebestendig”. Vaatwasmachinebestendige producten kunnen na verloop van tijd toch verkleuren of breken. Vaatwasmachinebestendige producten blijven onbeschadigd, ook na veelvuldig afwassen in de vaatwasser. Vaak staat er echter op je vaatwerk niet aangegeven hoe het schoongemaakt kan worden. Hier is een overzicht. Je mag het volgende niet in je vaatwasser doen:

 • Alles met hout (messen, snijplanken, enz.).
 • Zilver bestek of serviesgoed van messing, koper, tin of brons Bijzonder
 • dunne glazen of glazen van kristal
 • Porselein met versieringen, vooral gouden randen
 • Scherpe messen (worden bot)
 • Vacuum geïsoleerde kannen en bekers
 • Gecoate pannen en potten
Serviesgoed met de vermelding “vaatwasmachinebestendig” mag zonder aarzelen in de afwasmachine.

Na langdurig gebruik vormen veel ongecoate potten en pannen ook een zogenaamde “gebruikslaag”, waardoor ze bij het koken optimaal kunnen presteren. De vaatwasser vernietigt deze laag. Vooral goedkoop kookgerei heeft geen roestvrijstalen schroeven. Deze kunnen zowel de afwasmachine als ander vaatwerk met roestvlekken beschadigen.

Beeldbron: Mironov/ 123rf.com

Reviews