Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

22Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Dat mensen afval produceren is even onvermijdelijk als de zonsopgang ‘s morgens. Daarom zijn afvalemmers voor veel mensen een essentieel onderdeel van het huishouden.

Ze zorgen voor netheid, hygiëne en zijn een goede manier om nare geurtjes in huis te voorkomen. In onze productvergelijking hebben we verschillende modellen afvalemmers vergeleken en de belangrijkste informatie verzameld om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bij afvalbakken wordt een onderscheid gemaakt tussen mono-afvalbakken en afvalscheidingssystemen. De eerste is als de gewone afvalbak, de tweede bestaat uit meerdere bakken om de verschillende soorten afval gemakkelijker te kunnen verdelen.
  • Inbouw afvalemmers zijn ideaal om afval te verbergen en ruimte te besparen, want ze zijn gemakkelijk op onderkasten te monteren, zoals onder het aanrecht.
  • Inbouw afvalemmers zijn ofwel voorzien van rails, en moeten met de hand uitgetrokken worden, of van draaitechniek, waardoor het deksel van de afvalemmer tegelijk met de kastdeur opengaat.

Afvalbak: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor afvalemmers

Om je te helpen een goede afvalemmer te kiezen, hebben we verschillende koopcriteria opgeschreven waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze criteria moeten het je gemakkelijk maken om verschillende modellen te vergelijken en je helpen de juiste afvalemmer voor je te vinden.

De criteria waar je zeker op moet letten zijn:

In het volgende gaan we meer in detail in op de afzonderlijke criteria.

Afmetingen

Ben je op zoek naar een grote of kleine afvalbak? Afvalemmers zijn over het algemeen kleiner dan multi-scheidingssystemen, dus rijst steeds de vraag: heb je genoeg plaats voor een afvalemmer met meerdere compartimenten of wil je een compacte, klassieke afvalemmer?

Als je voor een ingebouwde afvalemmer kiest, moet je ook nagaan of hij überhaupt in je kast past. Natuurlijk helpt het altijd om de afmetingen van de onderkast te vergelijken met die van de afvalbak.

Volume

Groter volume betekent logischerwijze dat er meer plaats nodig is om de afvalbak te plaatsen. Voor een eenpersoonshuishouden is een klein volume perfect voldoende, maar voor een huishouden met meerdere personen heb je baat bij grotere afvalverzamelaars.

Een groot volume betekent dat je meer afval kunt weggooien voordat de zak verwisseld moet worden. Het betekent ook dat de bak duurder zal zijn dan een met een kleiner volume, dus je moet vanaf het begin beslissen hoeveel geld je bereid bent uit te geven.

Materiaal

Goedkope afvalbakken zijn meestal van plastic. Voor de meeste mensen is dit meer dan genoeg.

Wil je echter iets stevigers, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je kinderen de bak omstoten tijdens het spelen, dan is het zinvol te investeren in een roestvrijstalen bak.

Met beter materiaal komen vaak meer mogelijkheden, zie de Wesco Kickmaster, dus je zult waarschijnlijk meer moeten betalen.

Montage

Wees duidelijk of je een eenvoudige afvalbak zoekt of een ingebouwde afvalbak die in elkaar gezet moet worden. Als je weinig plaats hebt, is het de moeite waard een ingebouwde afvalemmer te kopen, want die verdwijnt gewoon in het basisstation.

Scheidingssysteem/aantal vakken

Zoals reeds gezegd zijn afvalbakken met een scheidingssysteem perfect om gemakkelijk verschillende soorten afval te scheiden. Een mono-afvalbak kopen betekent meestal dat je ergens anders extra zakken moet neerzetten voor plastic en papierafval.

Dit betekent meer inspanning en neemt meer ruimte in. Je hebt dus op de lange duur meer baat bij een afvalbak met meerdere compartimenten.

Design (gedeeltelijk uittrekbaar of volledig uittrekbaar)

Bij de keuze van een ingebouwde afvalemmer is er nog een laatste vraag: Hoe belangrijk vind je het dat de afvalemmer volledig uittrekbaar is?

Voor veel mensen is een gedeeltelijke uitschuifbak prima geschikt, maar als je geen zin hebt om steeds alle bakken een voor een uit te nemen om een zak te verwisselen, kan een afvalbak met een volledige uitschuifbak je het leven gemakkelijker maken.

Gids: Veelgestelde vragen over afvalbakken in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over afvalbakken beantwoorden om je een beter inzicht in het onderwerp te geven.

Voor wie is een afvalbak geschikt?

Om het eenvoudig te houden: iedereen produceert afval, dus moet iedereen een afvalbak bezitten.

Abfallsammler

Afvalscheiding is een belangrijk deel van ons dagelijks leven en mag niet verwaarloosd worden. (Image source: Michael Schwarzenberger/ Pixabay)

Alleen al in Duitsland wordt elk jaar meer dan 40 miljoen ton huishoudelijk afval geproduceerd, of het nu papier, glas of organisch afval is. Dit afval moet ergens opgeslagen worden, en daarom is een afvalverzamelaar in huis een absolute must.

Wat kost een Afvalbak?

De keuze van een afvalbak is essentieel en de prijs ervan hangt af van het soort afvalbak. Mono afvalverzamelaars zijn de ouderwetse afvalbakken.

Ze zijn klein, hebben weinig mogelijkheden, zijn gemakkelijk in te stellen en kosten meestal tussen € 10 en € 30. Wil je meer mogelijkheden, dan moet je meer uitgeven.

Het hangt er echt van af wat je zoekt. Afvalscheidingssystemen zijn meestal bakken met meerdere bakken of compartimenten om je te helpen de soorten afval te verdelen.

Het zijn meestal ingebouwde afvalbakken die je zelf moet installeren, en daarom zijn ze duurder. De prijzen van afvalscheidingssystemen variëren van € 30 tot € 80.

Dure afvalscheidingssystemen bieden meestal een groter volume en beter materiaal (roestvrij staal).

Prijsgamma Beschikbare producten
Laag geprijsd (10 – 30 €) Meestal mono-afvalemmers, van kunststof, klein volume
Middelprijs (30 – 80 €) Premium afvalemmer of afvalscheidingssysteem, van kunststof, middelgroot volume
Hoog geprijsd (80 – 150 €) Premium afvalscheidingssysteem, van roestvrij staal/kunststof, groot volume

Is het installeren van een inbouwafvalemmer moeilijk?

Het installeren van een ingebouwde afvalbak is heel eenvoudig, dus je hoeft niet handig te zijn. Voor op de vloer gemonteerde afvalverzamelaars hoef je alleen maar twee rails in je onderkast te plaatsen en je bent klaar om te gaan.

Zodra je het kastdeurtje opent, hoef je de bak alleen maar met de hand naar voren te trekken om bij de afvalverzamelaar te komen. Naast het leggen van vloeren is er ook het plaatsen van kasten.

Alles wat je voor de installatie hoeft te doen is de bak aan de kastdeur te bevestigen en een koordje van het bakdeksel naar de binnenkant van de onderkast te trekken. Als nu het kastdeurtje geopend wordt, wordt tegelijk ook de vuilnisbak naar voren getrokken.

Deze variant is meestal lastiger op te zetten en wordt daarom niet voor iedereen aanbevolen.

Conclusie

In Duitsland is de aanschaf van een afvalbak een vanzelfsprekendheid. Sinds de Wet op het Afvalbeheer van Gesloten Stofkringlopen in 2015 van kracht werd, is elke burger in Duitsland verplicht zijn afval te scheiden.

De vraag is niet of je een bak nodig hebt, de vraag is wat voor bak je moet kopen. Als je alleen de regels wilt volgen en zo weinig mogelijk geld aan een afvalbak wilt uitgeven, neem dan gewoon een doorsnee afvalbak.

Als je echter bereid bent iets meer geld uit te geven en je leven op de lange duur gemakkelijker wilt maken, is het de moeite waard een afvalbak met een afvalscheidingssysteem te kopen.

Niet alleen wordt het sorteren van afval er gemakkelijker door, je bespaart er ook ruimte mee en verbergt het smerige uiterlijk van de vuilnisbak. Uiteindelijk komt het er op neer wat voor jou belangrijker is: geld of gemak?

Beeldbron: Olga Yastremska / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies