Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

“Alle begin is moeilijk” is wat mensen vaak denken als ze een nieuwe vaardigheid willen leren. Veel beginnende hobby-knutselaars doen hetzelfde. Bijna niemand wil ongeïnformeerd de bouwmarkt binnenlopen en dan een medewerker “domme vragen” over de producten moeten stellen.

Ook al denken we dat er geen domme vragen bestaan, toch begrijpen we deze behoefte. Daarom willen we je in dit artikel laten kennismaken met een van de belangrijkste hulpmiddelen bij het vak: De afkortzaag.

Hier leggen we alles uit over onderwerpen als snelheid, verstekzagen en verschillende zaagbladen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je zaag.
Belangrijk om te weten

  • Een afkortzaag is een all-round gereedschap voor zowel hobbyisten als professionele vaklui. Zijn eenvoudige bediening zorgt ervoor dat iedereen hem kan bedienen.
  • Afhankelijk van de uitrusting van het gereedschap kun je onder verschillende hellingshoeken snijden en verstekken. Een zaag kiezen met een hoger wattage zorgt er ook vaak voor dat de zaagsneden preciezer zijn.
  • Om verschillende materialen te zagen, is het nodig een geschikt zaagblad te kiezen. Een universeel zaagblad behoort meestal tot de leveringsomvang van een afkortzaag, maar hiermee kun je bijvoorbeeld geen metaal zagen.

Afkortzaag: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je op internet naar “afkortzaagen” zoekt, kom je terecht in een woud van mogelijke koopopties. Om je niet te laten verdwalen in deze verscheidenheid van producten, hebben we de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria samengevat om je te helpen de juiste zaag te vinden:

Natuurlijk willen we deze criteria niet onbesproken laten, maar ze hieronder meer in detail uitleggen. Er zijn nog een paar andere technische kenmerken die doorslaggevend kunnen zijn bij de aanschaf van een afkortzaag. Dit zijn echter de vijf belangrijkste.

Vermogen

Vermogen is een belangrijk kenmerk van een afkortzaag: als je probeert hardere materialen te zagen, daalt het motortoerental van het apparaat op zagen met minder vermogen.

Dit kan leiden tot onzuivere sneden en rafelen aan de snijkanten. Daarom raden we je aan een zaag te kiezen met een vermogen van 1000 watt of meer.

Stationair toerental

Het stationaire toerental van de zaag is ook belangrijk voor nauwkeurig werken en schone snijkanten. Dit geeft aan hoeveel omwentelingen het zaagblad per minuut maakt. Als vuistregel kun je dit onthouden: Je zaag moet minstens 3000 toeren per minuut halen.

Draaibare zaagplaat

De volgende twee criteria moeten ervoor zorgen dat de zaag gebruikt kan worden voor zaagsneden onder een groot aantal hoeken. Met behulp van een draaibare zaagplaat, meestal draaibaar van -45° tot 45°, kun je de zaag horizontaal draaien en zo bijvoorbeeld ook horizontale versteksnedes maken.

Sommige professionele zagen hebben ook een zogenaamde undercut functie. Hiermee kun je werken onder hoeken van meer dan 45°. Deze functie is heel praktisch, maar niet absoluut noodzakelijk voor hobby-knutselaars.

Kantelen van de zaagkop

Deze functie helpt om de zaag verticaal te draaien. Bij de meeste machines zijn hier hoeken van 0° tot 45° mogelijk, wat betekent dat ook verticale hoeksneden gemaakt kunnen worden.

Ook hier zijn er professionele machines met een ondersnijfunctie, die nog grotere hoeken mogelijk maken. Maar ook dit is in dit geval niet absoluut noodzakelijk.

Maximale zaagbreedte en zaagdiepte

Deze maten bepalen of je het stuk materiaal dat je wilt bewerken kunt doorzagen: De zaagbreedte hangt rechtstreeks samen met de diameter van het zaagblad, dat we later bespreken.

De grootste snijbreedte bereik je als je onder een rechte hoek snijdt. De snijdiepte daarentegen geeft aan hoe diep een werkstuk kan zijn, zodat het nog gesneden kan worden. Het heeft ook te maken met de grootte van het zaagblad.

Shopgids Afkortzaag: Alles wat je moet weten

Bij het kopen van doorslijpers komen vaak dezelfde vragen op. In de volgende paragrafen hebben we daarom een selectie van de meest gestelde vragen over de zaag samengevat en beantwoord.

Wat is een afkortzaag en voor wie is hij geschikt?

Een afkortzaag is een werkinstrument voor ambachtslieden waarmee ze door verschillende materialen kunnen zagen. Vooral bij het zagen van hout wordt dit type zaag gebruikt om een hoge mate van precisie te bereiken op de snijkanten van het materiaal. Afkortzagen met een metalen zaagblad worden ook gebruikt in de verwarmings- en loodgieterijsector.

Kappsäge-1

Het zaagblad van een afkortzaag bestaat uit het “lichaam”, het binnendeel, en de “tanden” die met het materiaal in aanraking komen. De keuze van het zaagblad beïnvloedt welk materiaal gezaagd kan worden
(Foto bron: unsplash / Tim Foster).

Hij is verkrijgbaar in verschillende versies, en kan dus zowel door hobbyisten als door professionele handwerkslieden gebruikt worden: De bediening van de zaag is heel eenvoudig, maar hij heeft toch een grote functionaliteit.

Wat onderscheidt een afkortzaag van een verstekzaag?

Zowel hak- als verstekzagen zagen van boven naar beneden en hebben een cirkelzaagblad. Afkortzaagen hebben echter de neiging krachtiger te zijn dan verstekzagen en worden daarom vaker gebruikt in professionele handwerkplaatsen voor het hakken van zware materialen, waaronder metalen. Veel afkortzagen zijn nu uitgerust om schuine zaagsneden te maken zoals verstekzagen.

Wat kost een afkortzaag?

Zoals hierboven beschreven zijn afkortzagen er in een grote verscheidenheid van modellen. Ze zijn te krijgen voor minder dan 100€, en tot 1000€ kan aan zo’n zaag besteed worden in de professionele sector. We hebben verschillende prijscategorieën in het overzicht opgenomen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (50 – 100 €) Vaak minder krachtig, minder functies en mogelijkheden
Middelmatig geprijsd (100 – 300 €) Sommige extra functies (b.v. werkende laser) zijn al beschikbaar. Werklaser), kan ook hardere materialen zagen dankzij het hogere vermogen
Hoog geprijsd (vanaf 300 €) Uitgebreide functies, diverse instellingen van hellings- en verstekhoeken mogelijk, vaak ook met vergroting van de zaagtafel

Hier wordt duidelijk dat bij toenemende functies van een afkortzaag, men er meer geld voor moet uitgeven. Veel handwerkslieden nemen daarom hun toevlucht tot de mogelijkheid om materiaal te huren, of het tweedehands te kopen.

Welke functies heeft een afkortzaag en welke materialen kunnen ermee gezaagd worden?

Afhankelijk van het model en de uitvoering heeft een afkortzaag verschillende functies. Van bijzonder belang voor ambachtslieden zijn de vrije instelling van verschillende verstek- en kantelhoeken en van snijbreedtes en -dieptes.

Afhankelijk van het zaagblad kan een grote verscheidenheid aan materialen gezaagd worden: De gebruikelijke methode is natuurlijk om hout te zagen, maar met sterkere zaagbladen en een groter vermogen van het apparaat is het ook mogelijk om metalen te zagen.

Hoe kies ik het juiste zaagblad en hoe gebruik ik het?

In de meeste gevallen wordt bij de aankoop van de afkortzaag al een universeel zaagblad meegeleverd. Er is echter een grote verscheidenheid aan zaagbladen om de meest uiteenlopende materialen efficiënt te kunnen zagen. Een kort overzicht vind je hier:

Type Beschrijving Geschikt voor welk materiaal?
CV zaagbladen (chroom vanadium) eenvoudig zaagblad, tanden en lichaam van het zaagblad zijn van staal, goedkoper brandhout
HM- of TC zaagbladen (hardmetaal / carbide materiaal) Lichaam van staal, tanden van gesoldeerd carbide materiaal Carbides, zware materialen

Andere factoren bij de keuze van het juiste zaagblad zijn de spaanruimte, de harkhoek en de tandvorm van het zaagblad. Deze zijn vooral belangrijk om te overwegen bij het zagen van andere materialen dan hout.

Samenvatting

De afkortzaag is dus een gereedschap dat niet alleen voor veel professionele handwerkslieden onmisbaar is geworden, maar ook voor veel hobbyisten, vanwege zijn gebruiksgemak.

Zoals met veel andere producten geldt ook hier hetzelfde: Hoe duurder het toestel, hoe hoger de kwaliteit. Vooral voor professionals is het daarom de moeite waard een paar euro meer uit te geven.

Met de juiste functies, die we beschreven hebben in het gedeelte over de koopcriteria, is de zaag een alleskunner: je kunt onder alle hoeken en hellingen zagen en de zaagdiepte en breedte instellen. Bij het zagen van hardere materialen is het ook belangrijk een ander zaagblad te gebruiken dan het meegeleverde universele blad.

Foto bron: unsplash / Vance Osterhout

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies