Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

68Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

AEG warmtepompdrogers worden gesteund door meer dan 130 jaar ervaring op dit gebied. Hoewel de Zweedse Elektrolux groep tegenwoordig achter het merk staat, behoren AEG drogers nog steeds tot de zeer populaire modellen.

Onze grote AEG warmtepompdroger test 2022 moet je helpen bij je zoektocht naar het perfecte AEG model en je aankoopbeslissing zo comfortabel mogelijk maken. We hebben een schat aan informatie, voordelen en nadelen, en tips samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • AEG warmtepompdrogers worden verkocht binnen verschillende productreeksen. Deze hebben specifieke kenmerken en functies.
 • De firma gebruikt vernieuwende technologieën om het gemak voor jou zo veel mogelijk te vergroten. Sensoren herkennen bijvoorbeeld hoeveel droogtijd nodig is op basis van het materiaal van de kleding.
 • Talrijke functies en programma’s, waarvan sommige zelfs via WiFi en een app te bedienen zijn, maken het gebruik van een AEG warmtepompdroger ook bijzonder aangenaam.

AEG warmtepompdroger: Onze selectie

Shopgids AEG warmtepompdroger : Alles wat je moet weten

Wat onderscheidt AEG warmtepompdrogers van producten van andere fabrikanten?

AEG warmtepompdrogers zullen je overtuigen met hun mix van innovatieve technologieën en hoge energie-efficiëntie.

AEG Wärmepumpentrockner-1

Wasserettes hebben vaak drogers van zeer hoge kwaliteit, die je wasgoed het gevoel geven alsof het net gewassen is. Met hun vele technologieën en systemen bieden AEG warmtepompdrogers dit gemak ook thuis.
(Image source: unsplash.com / Bianca Jordan)

Deze technologieën maken het bijvoorbeeld mogelijk je kleren te drogen bij temperaturen die tot de helft lager zijn. Hoe lager kleren gedroogd zijn, hoe langer ze hun kleur en uiterlijk behouden, dus hoe langer je ervan kunt genieten.

Hieronder stellen we je kort voor aan enkele van de belangrijkste technologieën van AEG:

 • AbsoluteCare systeem: met AbsoluteCare wordt de manier waarop de trommel van je droger beweegt en de temperatuur waarop hij droogt, bepaald aan de hand van het materiaal. Wol, bijvoorbeeld, wordt gedroogd zonder veel beweging, zoals dat bij luchtdroging zou gebeuren, om de kledingstukken niet krom te trekken.
 • FiberPro systeem: dit systeem detecteert waar je kledingstukken nog vochtig zijn en gebruikt sensoren om ervoor te zorgen dat het drogen zo gelijkmatig mogelijk verloopt.
 • SensiDry technologie: minder hoge temperaturen om te drogen met dezelfde droogtijd, dat is wat SensiDry technologie samenvat. Drogen bij lagere temperaturen is bijzonder zacht voor de vezels van je kleding.
 • ProSense technologie: binnenin de AEG drogers met warmtepomp zijn sensoren geïnstalleerd die de droogtijd en de benodigde temperaturen kunnen bepalen, gegeven de soort en aard en vochtigheid van je kleding, zodat je een optimaal droogresultaat krijgt.
 • ProSteam technologie: met stoom “verfrist” deze technologie je kleding, zoals AEG het noemt, waarbij de structuur van de stof behouden blijft.

Tegen welke prijzen worden AEG warmtepompdrogers verkocht?

De AEG warmtepompdrogers variëren in prijs, afhankelijk van het scala aan functies en technologieën. De eenvoudigste productserie is de 6000 serie, die met de meeste technologieën is de 9000 serie.

Bij ons onderzoek vonden we de volgende prijsklassen voor je:

type prijsklasse
AEG warmtepompdroger 7000 serie ca. 400 – 730€
AEG warmtepompdroger 8000 serie ca. 450 – 1000 €
AEG warmtepompdroger 9000 serie ca. 630 – 1130 €

Merk op dat deze prijzen vooral betrekking hebben op nieuwe toestellen.

Welke alternatieven zijn er voor AEG warmtepompdrogers?

Behalve warmtepompdrogers zijn er nog verschillende andere soorten drogers die we hieronder kort aan je willen voorstellen. Ze zijn vaak gebaseerd op verschillende technologieën voor het drogen van wasgoed.

De belangrijkste alternatieven voor warmtepompdrogers zijn:

 • Luchtafvoerdroger
 • Condensdroger
 • Wasmachine-droger
 • Luchtdroger

Afvoerlucht droger

Het belangrijkste kenmerk van een luchtafvoerdroger is dat hij de vochtige lucht die door het verwarmen van je kleren ontstaat, in de buitenlucht afvoert.

Dit gebeurt meestal via een uitlaatpijp die door de dichtstbijzijnde muur van het huis naar buiten wordt geleid.

Bij een luchtafvoerdroger, die je ook van het merk AEG kunt krijgen, moet je er rekening mee houden dat er onderdruk kan ontstaan door de lucht die de droger uit de kamer haalt, en daarom moet er altijd een toevoer van lucht (bijvoorbeeld een open deur) in de kamer zijn.

Bovendien kan deze onderdruk het gevaarlijke gas radon uit het binnenste van de aarde naar binnen trekken, wat kan leiden tot verhoogde blootstelling aan radioactieve straling.

Condensdroger

Een condensdroger werkt met een autonoom temperatuur- en luchtcircuit, waar het vocht uit de natte kleren wordt onttrokken door de lucht af te koelen en het eindigt als water in een bakje dat je regelmatig moet legen.

Het voordeel van dit type droger is dat de omgevingslucht helemaal niet wordt aangetast of bevochtigd. Condensdrogers zijn heel gewone soorten drogers, en worden ook door AEG gemaakt.

Wasmachine-droger

Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één.

Deze combinatie van toestellen wordt steeds populairder, bespaart je een van de twee nogal lompe huishoudelijke apparaten, maar betekent vaak dat je beide functies niet kunt gebruiken als er een probleem is met een van de twee.

Meestal zijn was-droogcombinaties zo gebouwd dat de droger ook water nodig heeft om de vochtige kledinglucht te laten condenseren, omdat hij geen eigen condensor heeft.

Zulke 2-in-1 apparaten worden ook door AEG gemaakt.

Drogen in de lucht

Aan de lucht drogen kan ook een alternatief voor je zijn – helemaal zonder droger, maar met droogrekken voor kleren die je buiten of in de kamer kunt opstellen.

AEG Wärmepumpentrockner-2

Met lucht drogen kun je kleding bijzonder voorzichtig drogen, waardoor de vezels niet beschadigd worden. Het is echter alleen mogelijk en verstandig als de kleren niet meteen weer nat worden door de regen.
(Image source: unsplash.com / Ricardo Gomez Angel)

Behalve dat je op elektriciteitskosten bespaart, vinden veel mensen aan de lucht gedroogd wasgoed veel aangenamer en zachter op de huid dan wasgoed dat in de droger gedroogd is.

Besluit: Welke soorten AEG warmtepompdrogers zijn er en welke is de juiste voor jou?

AEG produceert zijn warmtepompdrogers in verschillende productseries. Deze hebben verschillen in hun specificaties en functies. De productreeksen van AEG heten:

 • AEG 7000 serie warmtepompdrogers
 • AEG warmtepompdroger 8000 serie
 • AEG warmtepompdroger 9000 serie

Tot welke productserie een droger behoort wordt meestal niet expliciet vermeld door dealers of AEG zelf. Maar je kunt het antwoord op deze vraag gemakkelijk afleiden: de modelaanduiding van AEG warmtepompdrogers bevat een “T” aan het begin en dan een getal.

Als dit getal een zes is, behoort de droger tot de 6000 serie. Als het een zeven is, behoort de droger tot de 7000 serie. Is het een acht, dan is het de 8000 serie en is het een negen, dan werd de droger gebouwd binnen de 9000 serie.

In de volgende paragrafen leggen we de voor- en nadelen van elke productserie meer in detail uit.

Wat zijn AEG 7000 serie warmtepompdrogers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Warmtepompdrogers van de 7000 serie zijn al energiezuiniger dan die van de 6000 serie en zijn voorzien van enkele van AEG’s technologieën.

Vooral de SensiDry technologie, die ervoor zorgt dat de stofvezels van je kledingstukken niet veranderen, is een enorm pluspunt. De 7000 drogers laten een laadvermogen van zeven tot acht kilo toe.

Voordelen
 • Energie-efficiëntieklasse A+
 • SensiDry technologie en ProSense technologie
Nadelen
 • niet alle AEG technologieën beschikbaar

Wat zijn AEG warmtepompdrogers uit de 8000 serie en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het opvallende kenmerk van de zeer energiezuinige AEG 8000 serie warmtepompdrogers is de AbsoluteCare technologie, die sinds deze serie wordt toegepast.

Bovendien zijn de wasdrogers van de AEG 8000 serie voorzien van een kledingtrommel die zeven tot 9 kilo kan bevatten. Dit bespaart je een trommelbelasting of twee.

Voordelen
 • Energie-efficiëntieklasse A++ tot A+++
 • AbsoluteCare, ProSteam technologie en alle technologieën van de vorige serie
Nadelen
 • niet alle AEG technologieën beschikbaar

Wat zijn AEG warmtepompdrogers uit de 9000 serie en wat zijn hun voor- en nadelen?

Je kunt de 9000 serie warmtepompdrogers van AEG met een gerust hart premium drogers noemen, want ze bevatten alle wasserijtechnologieën die AEG in huis heeft.

Deze wasdrogers zijn zeer energiezuinige modellen die, net als de 8000 serie, een grote wastrommel hebben met een laadvermogen tot negen kilo.

Voordelen
 • Energie-efficiëntieklasse A++ tot A+++
 • FiberPro systeem en alle technologieën van de vorige serie
Nadelen
 • duurste warmtepompdroger van AEG

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij je keuze voor een warmtepompdroger van AEG kun je zoeken op productserie, maar er zijn ook een aantal andere criteria die van belang kunnen zijn voor je aankoop. We hebben de belangrijkste informatie over deze koopcriteria gebundeld:

Vullende hoeveelheid

Het belangrijkste aankoopcriterium dat we hebben vastgesteld is het laadvermogen, d.w.z. het maximum gewicht aan kleding dat de droger per lading aankan. Dit is natuurlijk essentieel voor grotere huishoudens.

Een te lage belading betekent vaker drogen. Zoals reeds vermeld in het deel over de soorten warmtepompdrogers, zijn er verschillen tussen de afzonderlijke produktreeksen. Die willen we je in de volgende tabel laten zien:

AEG 6000 serie AEG 7000 serie AEG 8000 serie AEG 9000 serie
7 – 8 kg 7- 8 kg 7 – 9 kg 7 – 9kg

De trommels van de 8000 en 9000 series zijn iets groter dan die van de lagere productseries.

Doelmatigheidsklassen

Het rendement van je warmtepompdroger kan een ander groot criterium voor je zijn als je een (nieuw) apparaat koopt. De energie-efficiëntie-etikettering, d.w.z. de resulterende energie-efficiëntieklassen en de condensatieklasse, zijn hier belangrijk.

De energie-efficiëntieklassen zijn verdeeld naar analogie van het Amerikaanse schoolsysteem – A betekent zeer goede en hoge efficiëntie, d.w.z. het verbruik van zo weinig mogelijk hulpbronnen, D en E duiden op energieslurpers.

De energie-efficiëntieklassen zijn als volgt verdeeld over de reeds voorgestelde productseries:

AEG 7000 serie AEG 8000 serie AEG 9000 serie
A+ A++ of A+++ A++ of A+++

Hieruit blijkt duidelijk dat AEG’s droogtoestellen met warmtepomp bijzonder energiezuinig zijn. Een andere parameter die je informatie kan geven over de efficiëntie van warmtepompdrogers is de condensatieklasse.

Het geeft je een idee hoe groot het condensatie-effect op wasdrogers is, d.w.z. hoeveel water er tijdens het drogen uit de kleren gezogen wordt.

De condensatieklassen volgen hetzelfde beoordelingssysteem als de energie-efficiëntieklassen – het cijfer “A” komt overeen met “zeer goed”.

De condensatieklassen zien er als volgt uit in relatie tot de produktreeksen van het merk AEG:

AEG 7000 serie AEG 8000 serie AEG 9000 serie
A of B B A of B

Let op: de werkelijke waarden in kilowattuur of gecondenseerd water in liter kunnen verschillen, afhankelijk van de lading en de vochtigheid van de kleding.

Functies en programma’s

Bij het maken van je keuze kan het ook helpen om te weten welke functies AEG warmtepompdrogers kunnen hebben. Kennis van de volgende eigenschappen die je op AEG apparaten kunt vinden helpt je bij je beslissing:

 • Veranderen van de draairichting van de trommel: om gelijkmatig drogen te garanderen.
 • Verversfunctie: gebaseerd op ProSteam technologie, kan dit het comfort van je wasgoed verhogen.
 • Extra grote laadopening: sommige AEG modellen hebben een extra grote deur, zodat het soms zelfs mogelijk is de lading van een hele wasmand gewoon naar binnen te proppen.
 • LED display: alle drogers die we konden vinden hebben een LED display dat instellingen en fouten duidelijk aangeeft.
 • LED trommelverlichting: sommige trommels zijn verlicht, zodat je van buitenaf een blik kunt werpen of de laatste sok kunt opvangen als je de was eruit haalt.
 • Warmtewisselaar, zeef en reservoir lampje of informatiedisplay: als er een probleem is met het waterreservoir, de zeef of de warmtewisselaar, hebben veel AEG modellen een lampje om je dat te laten weten.
 • Weergave van het programmaverloop: sommige droogautomaten kunnen je ook de fasen tonen waarin het ingestelde programma zal lopen.
 • Resterende tijdsaanduiding: dit toont je hoe lang je droger nog nodig heeft tot hij klaar is.
 • Automatisch omkeren: een automatische omkering zorgt ervoor dat de trommel van je droger in beide richtingen kan draaien, waardoor het wasgoed beter droogt.
 • Starttijd voorkeuze: vergelijkbaar met een wekker, kun je met deze functie instellen wanneer het ingestelde droogprogramma moet beginnen.
 • Programmering van de waterhardheid: vooral bij de nieuwere modellen kun je programmeren of een waterontharder geactiveerd moet worden en het gecondenseerde water onthard moet worden.
 • Wifi of WLAN: in de 9000 serie zijn er droger modellen waarmee je ze kunt bedienen via een app die via WLAN met de droger communiceert.

Behalve de hierboven beschreven functies moet een droger natuurlijk ook kunnen drogen. Voor dit doel hebben AEG apparaten verschillende programma’s met instellingen die op verschillende materialen zijn afgestemd.

Je kunt onderscheid maken tussen de volgende programmatypes:

 • Programma’s voor gemengde stoffen: kastdroog, extra droog, strijkdroog
 • Programma’svoor katoen: Kastdroog, Stijf droog, Extra droog
 • Speciale programma’s: Beddengoed XL, Katoen ECO (extra energiebesparend), Katoen, Fijne was, Licht strijken, Mix XL (voor gemengde stoffen), Buiten, Zijde, Gemengde stoffen, Wol

Niet elk AEG model kan alle functies bieden, daarom moet je je ervan vergewissen dat de programma’s overeenkomen met die je graag zou willen hebben.

Afmetingen en inbouwmogelijkheden

Tijdens ons onderzoek ontdekten we niet dat de afmetingen van de AEG drogers van elkaar verschilden. Blijkbaar produceert de firma haar modellen steeds in dezelfde afmetingen. Je kunt de volgende afmetingen voor de toestellen plannen:

 • Hoogte: 85 cm
 • Breedte: 60 cm
 • Diepte: 66 cm

Op de vraag of AEG warmtepompdrogers geschikt zijn voor plaatsing onder de vloer, kunnen we je het volgende antwoord geven: ja! Bijna alle modellen die we konden vinden hebben in hun beschrijvingen een notitie die dit bevestigt.

Volume

We konden ook een constante waarde vinden voor het volume van AEG drogers met warmtepompen. De AEG drogers hebben een maximale geluidssterkte van 70 decibel.

Interessante feiten over AEG warmtepompdrogers

Waar worden AEG warmtepompdrogers gebouwd?

AEG drogers worden vooral in Polen, Italië en Hongarije gebouwd, nadat het vroeger grote Duitse concern in de jaren 1980 eerst tot Daimler Benz AG behoorde en daarna werd ontbonden.

Tegenwoordig bezitten verschillende bedrijven de merkrechten op AEG producten. Op het gebied van drogers is dit de Zweedse firma Elektrolux.

Welke garantie geeft AEG op zijn warmtepompdrogers?

AEG geeft de wettelijk voorgeschreven garantie van twee jaar op haar elektrische apparaten. Binnen deze periode worden defecten of gebreken meestal gratis hersteld in geval van niet-opzettelijke vernieling.

Hoe sluit ik mijn AEG warmtepompdroger aan?

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig:

Omdat het water van je AEG warmtepompdroger in een bakje wordt opgevangen, hoef je geen aansluitingen te maken.Het is voldoende om de uitgelijnde droger via een stopcontact op de stroomvoorziening aan te sluiten.

Zorg ervoor dat de spanning van het stopcontact overeenkomt met de spanning die het apparaat nodig heeft.

Hoe kan ik mijn AEG warmtepompdroger schoonmaken?

Je AEG warmtepompdroger onderhouden, verzorgen of schoonmaken is de sleutel tot een zo lang mogelijke levensduur van het toestel. We hebben een paar tips samengesteld voor de verschillende onderdelen van de droger:

 • Filter of pluizenfilter: je moet het pluizenfilter van je AEG warmtepompdroger regelmatig openen en het pluizen met je blote hand verwijderen om ervoor te zorgen dat het volledige droogvermogen behouden blijft.
 • Warmtewisselaar (condensor) en lamellen: je moet de warmtewisselaar heel voorzichtig behandelen, want de lamellen mogen niet buigen. Wees voorzichtig dat je de pomp binnenin niet breekt. Je kunt het beste een natte stofzuiger gebruiken om pluizen te verwijderen en een vochtige doek om kalkresten te verwijderen.

Tip: Als je niet zeker weet waar je de onderdelen voor je warmtepompdroger kunt vinden, kun je de gebruiksaanwijzing raadplegen. Er staat vaak een schets van de hele droogkast met etikettering op een van de eerste bladzijden.

Wat zijn de problemen met AEG warmtepompdrogers en hoe kan ik ze verhelpen?

Tijdens ons onderzoek stuitten we herhaaldelijk op problemen die bezitters van AEG warmtepompdrogers vaak meldden. Belangrijk: voordat je problemen oplost, moet je zorgen dat de stroom naar je warmtepompdroger uitgeschakeld is.

We hebben de meest voorkomende problemen op een rijtje gezet en korte instructies gegeven om ze op te lossen:

 • stopt na een minuut: dit wijst erop dat de warmtewisselaar gereinigd moet worden. Deze kan voor dit doel uit bijna alle AEG warmtepompdrogers verwijderd worden.
 • duurt lang / droogt te lang: er kan een probleem zijn met de ventilator, zodat de vochtige lucht niet afgevoerd wordt en de sensoren detecteren dat een langere droogcyclus nodig is.
 • breekt af / gaat uit: een storing in de elektronica kan de oorzaak zijn van het niet functioneren. We raden je aan een specialist te raadplegen.
 • draait niet / geen functie: is de voeding wel goed aangesloten? Controleer zowel de kabel als de stekker.
 • verwarmtniet: behalve een mogelijk defecte stroomtoevoer kan ook de verwarmingsunit van de droger defect zijn. Ook hier is het raadzaam een vakman te raadplegen.
 • geen stroom: is de kabel van je droger intact? Zijn er pauzes? Staat de zekering voor de ruimte waar de droger staat op “aan”?
 • geen water in het reservoir: de warmtewisselaar kan hier kapot zijn, zodat het water zich verzamelt op plaatsen in de droger waar het niet hoort.
 • luide geluiden: een veel voorkomende oorzaak hiervan is een defect trommellager, zodat de trommel van de droger niet meer goed gedempt wordt en ergens tegenaan stoot. Defecten in de aandrijfriem of motor kunnen ook de oorzaak zijn.
 • piepen/ fluiten: als er een doordringend fluitend of piepend geluid is, kan de condensorpomp of de aandrijfriem van de motor defect zijn.
 • droogtniet / wasgoed nog vochtig: behalve allerlei technische oorzaken (warmtewisselaar, stroomtoevoer) kan het probleem ook zijn dat je een programma gekozen hebt dat niet bij het materiaal van je kleren past.
 • lekt water: het kan zijn dat er ergens op de weg van de trommel naar de lekbak pluizen liggen die de weg van het water blokkeren, waardoor het daar een weg probeert te vinden.
 • wordt niet warm: dit alles wijst op een defect in de warmtewisselaar.

Voor veel van de genoemde problemen kan een foutcode afgelezen worden, zoals gebruikelijk is bij nieuwere technische apparaten. Een overzicht van de foutcodes en hun betekenis vind je in de gebruiksaanwijzing.

Waar kan ik reserveonderdelen voor mijn AEG warmtepompdroger krijgen?

Als je reserve-onderdelen zoekt, kun je op zoek gaan naar gespecialiseerde technici van huishoudelijke apparaten. Er zijn ook veel online winkels die reserve-onderdelen aanbieden. AEG biedt ook een reserve-onderdelenservice. Je vindt het op hun homepage.

Foto bron: alexlmx/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies