Last updated: 12-01-2021

How we pick our products

16Products analyzed

28Hours invested

4Studies researched

187Comments collected

De technologie is voortdurend in ontwikkeling en er is steeds meer elektrisch gereedschap van nieuwe materialen en ontwerpen. Vandaag de dag kan een draadloos gereedschap worden gebruikt dat hetzelfde vermogen behoudt, maar je meer vrijheid biedt. Dit is het geval met slijpmachines op batterijen, die de rotatie garanderen die nodig is voor de kwaliteit van de resultaten.

Een slijptol is een zeer nuttig hulpmiddel voor alle doe-het-zelvers en professionals in verschillende sectoren. Het is een zeer veelzijdig apparaat dat je in staat stelt om snij-, schuur- en slijpwerkzaamheden uit te voeren. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over slijpmachines op batterijen, zodat je de beste kunt kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Hoewel ze steeds krachtigere motoren hebben, bieden de accu-aangedreven slijpers niet dezelfde draaisnelheid, zodat je niet in staat bent om zwaar of zeer veeleisend werk aan te pakken, omdat je de motor zou kunnen doorbranden.
  • Batterij-aangedreven slijpmachines zijn meestal compacte apparaten. Vergeet niet dat het draagbaar gereedschap is dat je kunt verplaatsen en dragen, dus je moet geen model kiezen dat te zwaar is.
  • Accu slijpmachines bevatten meestal reservebatterijen. Als dit niet het geval is, kun je het beste een batterij kopen in de winkel van de fabrikant, op deze manier kun je langer werken zonder te stoppen om op te laden.

Onze selectie: De beste accu slijptollen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste accu slijpmachines die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte slijpmachine een stuk eenvoudiger.

De beste accu-slijptol voor beginners

De Ford F181-20-EU accu haakse slijper is zeer gebruikersvriendelijk. Als je de accu slijptol in huis haalt, weet je zeker dat je een gereedschap koopt waar je nauwkeurig mee kunt werken. Het vermogen en het design van dit apparaat maken het tot de ideale kluspartner.

De slijper heeft een accu met een vermogen van 18V en een schijfdiameter van 115 mm. De batterij is bij de prijs inbegrepen. Tevens een leuk cadeau voor Ford-liefhebbers die graag klussen!

De beste krachtige accu slijptol

Een accu haakse slijper zoals de Makita DGA504Z kan gebruikt worden voor (1) het snoerloos afbramen van uiteenlopende materialen (2) het draadloos doorslijpen van materialen als metaal, staal, etc en (3) het werken met een ergonomisch ontworpen slijptol inclusief handige functies.

Dankzij de verhoogde efficiëntie van de koolborstelloze motor met elektronische sturing, levert deze 18 V machine bijna dezelfde prestaties als een gesnoerd model. Zonder batterij en lader.

De meest complete accu slijptol voor de beste prijs

Dit is een complete haakse slijper set van het Nederlandse merk VONROC. De set bevat een 115mm accu haakse slijper, een 20V 2.0Ah VPower accu, een sneloplader, 1 zijhandgreep, 1 spansleutel en een handige opbergtas. De 20V accu haakse slijper is onderdeel uit het VONROC VPower 20V accuplatform.

Deze haakse slijper is te gebruiken voor allerlei lichte doorslijpwerkzaamheden zoals het afbramen van metaal, het verwijderen van roest of het doorslijpen van leidingen en wandtegels.

De meest praktische accu slijptol

De Einhell accu haakse slijper AXXIO is een praktische machine voor gebruik in de garage, woning of werkplaats. Je kunt de slijper gebruiken voor het slijpen, schuren, afbramen of ontroesten van metaal en steen. Het apparaat heeft een koolborstelloze motor, een Soft-Start en herstartbeveiliging.

Als de machine 10 minuten of langer niet wordt gebruikt dan gaat deze automatisch in de standby modus. Let op: De accu is niet bij de prijs inbegrepen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over accu slijptollen

Het is van groot belang dat je voordat je een accu slijptol koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Accu slijptol-1

Rechte accuslijpmachines zijn een combinatie van de traditionele slijpschijven en radialen.
(Bron: Sasin Tipchai: 19143626/ 123rf.com)

Is het de moeite waard om een accu slijptol te kopen?

Batterij-aangedreven slijpers zijn iets duurder dan normale slijpmachines en door het gebruik van externe accu’s is hun vermogen iets lager. Om te beslissen of het de moeite waard is of niet, zijn er bepaalde factoren waarmee je rekening moet houden:

Vraag Antwoord
Zijn de accessoires in de verkoopprijs inbegrepen? Het is de moeite waard als de batterijen en laders in de prijs zijn inbegrepen.

Bij sommige modellen, met een iets lagere prijs, zijn de batterijen niet inbegrepen, in dit geval is de noodzaak van een extra investering niet altijd de moeite waard.

Ga je professioneel of veeleisend werk doen? Als je van plan bent om het professioneel te gebruiken, kan het zijn dat de accu aangedreven slijpers enigszins beperkt zijn.

Misschien is het voor dezelfde prijs beter om een traditioneel model met stroomvoorziening te kopen.

Ga je lang achter elkaar werken? Als je van plan bent om het te gebruiken voor lange termijn werk, moet je denken aan een traditionele slijper.

Als je met een batterij werkt, zorg er dan voor dat deze een reservebatterij heeft, zodat je niet hoeft te stoppen.

Kortom, het komt steeds vaker voor dat merken zich meer richten op accugereedschap. Batterij-aangedreven slijptollen zijn geen uitzondering, en het wordt steeds gebruikelijker om deze draagbare gereedschappen te vinden in de meeste werkplaatsen en op bouwmachines, omdat ze zeer comfortabel en veelzijdig zijn.

Accu-aangedreven rechte of haakse slijpers?

Rechte accuslijpmachines zijn een combinatie van de traditionele slijpschijven en radialen. De positie van de schijf is parallel aan de as, in tegenstelling tot radialen die horizontaal en draagbaar zijn. Rechte machines zijn meestal kleiner dan hoekmachines en ook iets goedkoper, waarbij de schijven kleiner zijn.

Haakse slijpers zijn vergelijkbaar met radiale slijpers. Het belangrijkste verschil tussen haakse slijpers en radiaalslijpmachines is dat de schijf op haakse slijpers altijd naar beneden is gericht, terwijl de schijf op radialen aan de zijkant is geplaatst. Normaal gesproken hebben batterij aangedreven haakse slijpers een soort extra handgreep.

Accu slijptol-2

De slijptol is een zeer veelzijdig gereedschap dat ons in staat stelt om een grote verscheidenheid aan werkzaamheden uit te voeren. (Bron: Bogdan Mircea Hoda: 21727758/ 123rf.com)

Hoe groot is een accu slijptol?

Over het algemeen vind je twee standaard afmetingen van slijpmachines op batterijen: de slijpmachines en de minislijptollen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is meestal de diameter van de schijven. In het geval van de minislijpmachines, die de meest voorkomende maat zijn in batterij-aangedreven slijpmachines, gebruiken ze schijven van tussen de 115 en 125 mm.

Grotere slijpers daarentegen hebben een diameter van 180 tot 230 mm. Dit zijn zeer krachtige machines met verschillende functies, omdat ze niet alleen verschillende materialen kunnen snijden, maar zelfs in staat zijn om metaal te slijpen. Dit soort schijven kunnen snel en nauwkeurig sneden in buizen maken.

Accu slijptol-3

Als je van plan bent om het professioneel te gebruiken, kan het zijn dat de accu aangedreven slijpers enigszins beperkt zijn.
(Bron: Kzenon: 25187411/ 123rf.com)

Wat zijn de risico’s van het gebruik van een accu slijptol?

Tot de belangrijkste risico’s behoren snijwonden, schaafwonden, contact of beknelling met de bewegende delen van de machine. Het is ook belangrijk om het gevaar van ongelukken te benadrukken wanneer het gereedschap valt (vooral als het aan staat). Ook kun je de projectie van deeltjes en vonken niet over het hoofd zien, wat gebruikelijk is tijdens het snijden.

Je moet vooral voorzichtig zijn met versleten schijven, want als ze breken kunnen ze overal deeltjes afgeven. Andere risico’s verbonden aan het gebruik van dit gereedschap zijn houdingsstress of overbelasting. Ook het inademen van stof van het gebruikte materiaal of gereedschap en het geluid dat door de snijschijf wordt gegenereerd.

Hoe kies ik de schijf voor de accu-aangedreven slijptol?

De schijven zijn net zo belangrijk als de slijpmachine zelf. De prestaties die je krijgt van het gereedschap en de veiligheid waarmee je werkt, zullen grotendeels afhangen van de kwaliteit van het accessoire. De levensduur van de schijf zal, net als bij elk ander doe-het-zelf verbruiksartikel, afhangen van het gebruik dat je ervan gaat maken.

Voordat je een schijf voor je accu-slijptol koopt, moet je de maximale snelheid van de schijf controleren. Deze moeten ten minste gelijk zijn aan de maximumsnelheid die op het gereedschap is aangegeven. Schijven die bij hogere snelheden draaien dan ze aankunnen, kunnen breken en wegvliegen, met letsel als gevolg.

Hier is een tabel met de soorten schijven die voor elke klus worden aanbevolen:

Te snijden materiaal Schijfmateriaal
Steen Siliciumcarbide.
Metaal Aluminiumoxide.
Harde materialen, zoals graniet, porseleinsteengoed, leisteen Diamantpoeder.
Baksteen Diamantpoeder.
Algemeen gebruik Wolfraam, diamantstof.

Hoe vervang ik de schijf van mijn accu-slijptol?

De schijven zijn zeer eenvoudig te verwisselen. Hier leggen we je uit hoe je de schijf van je slijptol kunt verwisselen:

  • Vergrendel de spindel of de as, zodat deze niet draait terwijl je de schijf voor een andere verwisselt.
  • Schroef het stuk dat de schijf vasthoudt los.
  • Zet de schijf erin. Vergeet niet dat er schijven zijn die een specifieke snijpositie hebben. De positie wordt aangegeven met een gezeefdrukte of gegraveerde pijl.
  • Draai de klauwplaat vast met de sleutel of met het druksysteem.
  • Je kunt nu je accu-slijptol gebruiken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een accu slijptol om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de slijpmachine die je nodig hebt:

Snelheid

Het principe van slijpmachines op batterijen is een roterende schijf die is bevestigd aan een as die met hoge snelheid draait. De snelheid van de rotatie zorgt voor de gewenste klus. Als je bijvoorbeeld kiest voor een slijptol met een lage draaisnelheid, kost het je veel meer moeite om een taak uit te voeren en als je op harde materialen werken, kan je die zelfs doorbranden.

Onze aanbeveling is dat je altijd kiest op basis van je behoeften. Houd er rekening mee dat accu aangedreven slijpmachines niet zo krachtig zullen zijn als die met een kabel, dus er zullen bepaalde taken zijn die je er niet mee kunt uitvoeren. Er zijn echter gereedschappen met snelheden boven 15000 toeren per minuut en andere onder 8000 toeren per minuut.

Accu slijptol-4

Een op accu werkende slijptol is de moeite waard als de batterijen en laders in de prijs zijn inbegrepen.
(Bron: Byrdyak: 37167808/ 123rf.com)

Vermogen

De schijf wordt bewogen door de kracht en de rotatiesnelheid. De schijven zijn erg belangrijk voor elke accu slijpmachine en zijn ook verbonden met het vermogen ervan. Hoe groter het vermogen, hoe groter de capaciteit van het gereedschap om hardere korrels te gebruiken bij het schuren of om dikkere materialen te snijden. Het spreekt voor zich dat het vermogen wordt weerspiegeld in de prijs van het gereedschap.

Kies altijd modellen van 750 Watt tot 1500 V. Dit zijn de traditionele gereedschappen die je kunt vinden in ateliers en op bouwplaatsen. De modellen van meer dan 1500 V zijn gespecialiseerd en geven je de mogelijkheid om in minder tijd professionele resultaten te behalen, maar ze zullen ook veel duurder zijn dan de rest.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijke factor bij de keuze van een accu slijptol. Het feit dat het een draadloos gereedschap is, is al een pluspunt, want je hebt geen last van kabels. Door het niet hebben van een snoer bespaar je problemen omdat kabels kunnen breken, waardoor het koper binnenin bloot komt te liggen, wat meestal tot ongelukken leidt.

Aan de andere kant mag je geen elementen vergeten zoals de veiligheidsafdekking voor de schijf, die instelbaar moet zijn, of de start- en -noodstopknoppen. Het is ook wenselijk dat de machine een aantal extra handgrepen heeft om de grip en stabiliteit te verbeteren, evenals een ventilatiesysteem voor de motor om oververhitting te voorkomen.

Accu slijptol-5

Over het algemeen vinden we twee standaard afmetingen van slijpmachines op batterijen: de slijpmachines en de minislijpmachines.
(Bron: Ivan Mikhaylov: 13883716/ 123rf.com)

Accessoires

De accessoires zijn onmisbaar voor een accu aangedreven slijper. Naast de veiligheidsaccessoires die in het vorige hoofdstuk zijn genoemd, moet je op zoek gaan naar modellen met een reservebatterij. Met deze items kun je blijven werken terwijl de batterij wordt opgeladen, zodat je altijd door kunt werken.

Andere accessoires die niet mogen ontbreken zijn de schijven, om mee te snijden of te slijpen, en een soort opbergtas of koffer. Bij accu slijpmachines die gereedschap nodig hebben om de schijven te verwisselen, moet een multisysteemsleutel bij de accessoires worden geleverd, zodat de schijf zonder problemen kan worden verwisseld.

Ergonomie

Aangezien de accu slijptol een handgereedschap is, is het belangrijk om te kiezen voor een model dat gemakkelijk te hanteren is. Daarom moet je op zoek gaan naar een lichtgewicht model. Kies er indien mogelijk een die minder dan twee kilo weegt en die je met één hand kunt gebruiken zonder moe te worden en met toegang tot de snelheidsregelaar.

Zoals we al hebben vermeld, hebben sommige modellen als accessoire een tweede handvat, dat je direct op het lichaam van de apparatuur kunt monteren om het comfortabel met beide handen vast te kunnen houden. Het is ook belangrijk dat het schakelsysteem snel en eenvoudig is, indien mogelijk zonder het gebruik van gereedschap.

Autonomie

Aangezien we het hebben over een snoerloze slijper, zal de stroom uit de accu komen. Deze moet voldoende capaciteit hebben voor het bedrijfsvermogen van de slijptol. Hij moet een langdurig gebruik mogelijk maken, aangezien bepaalde taken, zoals schuren of polijsten, vaak enige tijd in beslag nemen.

Om te voorkomen dat de accu’s tijdens het werk leeg raken, zijn veel modellen voorzien van een tweede accu als onderdeel van hun basisuitrusting, en het is goed om een extra accu te kopen als het model dat je hebt gekozen er geen heeft. Wat het laden betreft, raden we modellen aan met een snelle lading die een volledige lading in één uur garanderen.

Accu slijptol-6

De levensduur van een accuslijpmachine zal grotendeels afhangen van hoe goed je er voor zorgt en hoe goed hij wordt onderhouden.
(Bron: Bubutu: 84513234/ 123rf.com)

Samenvatting

Een accu slijptol is voor veel vakmensen de ideale werkbegeleider. Of je nu een machinewerkplaats, een metaalbewerkingsbedrijf, een bouwplaats hebt of een doe-het-zelver bent, deze krachtige gereedschappen zijn heel handig. En omdat er geen kabels zijn, kun je vrij werken en bewegen zonder je daar zorgen over te maken.

Voordat je een accu aangedreven slijper voor je huis of werkplaats kiest, is het belangrijk dat je het aanbod bekijkt en de verschillende modellen met elkaar vergelijkt. We hebben dit artikel samengesteld om u te helpen de beste te vinden, waarbij we de slijpmachines vergelijken en je laten zien wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn. We wensen je veel succes met je aankoop!

Vond je ons artikel over accu slijptollen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte slijpmachine kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Tanasan Sungkaew: 70659426/ 123rf.com)

Reviews