Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Snoerloze klopboormachines zijn geschikt om zowel te schroeven als te boren. De speciale slagfunctie van het gereedschap oefent meer druk uit. Dit maakt het mogelijk om in harde materialen te boren.

Het apparaat kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor schroeven en boren in hout, metaal, baksteen en licht beton. De snoerloze klopboormachine is een universeel inzetbaar gereedschap. Onze accuslagboormachine test 2021 helpt je uit te vinden welk gereedschap geschikt is voor welk type doe-het-zelver.

Het is belangrijk dat je nadenkt over het doel waarvoor je je snoerloze klopboormachine nodig hebt en hoe vaak je hem wilt gebruiken. We hebben 12-volt en 18-volt snoerloze klopboormachines voor je vergeleken en de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je ondersteunen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De snoerloze klopboormachine is een gereedschap om te boren en te schroeven. Hij kan gebruikt worden voor boren zonder slag, boren met slag en schroeven met een draaimomentkoppeling. Snoerloze klopboormachines zijn geschikt voor materialen als hout of metaal, maar ook voor baksteen en licht beton, dankzij het mechanische slagmechanisme.
  • De accuspanning (volt) en de accucapaciteit (ampère) zijn doorslaggevend voor de prestaties van een snoerloze klopboormachine. Hoe “krachtig” het gereedschap is, hangt af van de accuspanning, de onbelaste snelheid en het maximum koppel (Newtonmeters).
  • Voor beginners en doe-het-zelvers zijn halfsterke apparaten met 12 volt en 30 Nm geschikt. Voor ambitieuze hobbyisten en professionals zijn krachtigere gereedschappen met 18 volt en een maximum koppel van 40, 45 of zelfs 135 Nm aan te bevelen.

Accu klopboormachine: Onze selectie

Accu klopboormachine: koop- en evaluatiecriteria

De volgende criteria helpen je de juiste snoerloze klopboormachine voor je te vinden. We laten je zien hoe je snoerloze klopboormachines van elkaar kunt onderscheiden:

De volgende paragrafen geven je meer inzicht in de afzonderlijke criteria en laten je zien waar je op moet letten.

Motor (koppel, borstelloos)

De houdkracht van een motor is het koppel van de snoerloze slagmoersleutel. Het koppel wordt gegeven in Newtonmeter (Nm) en is een doorslaggevend criterium voor hoeveel “kracht” de snoerloze klopboormachine heeft. Hoe strak je de schroeven kunt aandraaien hangt dus af van het aangegeven koppel van de snoerloze klopboormachine.

Je hebt een hoog draaimoment nodig als je schroeft en boort met een sterke diameter. Het draaimoment van het gereedschap kan variëren van ongeveer 30 Nm tot 140 Nm. Je moet ook nagaan of de motor borstelloos is. Wat betekent dit? Een borstelloze motor is een elektrische motor zonder koolborstels.

Door het ontbreken van koolborstels is er geen elektrisch contact tussen de rotor en stator van de motor. Apparaten die borstelloos zijn werken dus zonder glijdende contacten en hebben dus een bijna slijtagevrije aandrijving. Borstelloze motoren hebben minder elektriciteit nodig om de draaiende beweging op te wekken.

Dit heeft ook het voordeel dat er minder hitte wordt ontwikkeld dan bij motoren met borstels. Dit betekent dat je met één batterijlading efficiënter en langer kunt werken, maar de levensduur van het toestel is meestal ook langer. Een snoerloze klopboormachine met een borstelloze motor is daarom zeer aan te bevelen.

Spanning (Volt)

De elektrische spanning van een snoerloze klopboormachine wordt gegeven in volt. Het voltage van de accu speelt een belangrijke rol bij de keuze tussen de vele verschillende modellen snoerloze klopboormachines. Hoe hoger de spanning, hoe groter het werktuig en hoe zwaarder het is. Het voltage van de meeste gereedschappen is 12 of 18 volt.

Er zijn echter ook gereedschappen met 36 volt, bijvoorbeeld. Apparaten met 12 volt zijn kleinere apparaten die voor eenvoudig huishoudelijk gebruik gebruikt kunnen worden. Als je er wat meer werk mee wilt doen, is een 18-volt accu meer aan te bevelen voor de doe-het-zelver.

Voor zeer professioneel gebruik is 36 volt heel zinvol. Mensen denken vaak dat het volt getal de enige doorslaggevende factor is voor de prestaties van de snoerloze klopboormachine. Dit is echter niet het geval. Het aantal volt heeft maar zijdelings te maken met het motorvermogen.

Het vermogen kan als volgt berekend worden:

Vermogen= Volt * Ampère

Het vermogen wordt dus alleen bepaald in samenhang met de stroomsterkte. Zowel de volts als de ampères zijn doorslaggevend. De ampères, d.w.z. de stroomsterkte, worden in het volgende criterium uitvoeriger besproken.

Batterijcapaciteit

De capaciteit van de accu bepaalt hoe lang je met de snoerloze klopboormachine kunt werken. De capaciteit van de batterij wordt gegeven in ampère-uur (Ah) en is bepalend voor hoe snel het toestel ontlaadt. Zoals eerder gezegd, hangt de capaciteit van de batterij ook samen met het vermogen van het gereedschap.

Een grotere batterijcapaciteit betekent ook hogere prestaties. Zo is de looptijd van een snoerloze klopboormachine, die gebruikt wordt om dikke schroeven in te slaan, bijzonder lang met een hoge capaciteit.

Kleine tip: Als je jezelf lange pauzes wilt besparen, kun je het beste een tweede extra batterij kopen. Zo kun je steeds de ene batterij opladen terwijl je met de andere werkt.

Apparaten met een capaciteit van 1.5 Ah of meer zijn aan te bevelen. 2.0 Ah zijn ideaal. Maar hoe hoger het aantal ampère-uren, hoe langer je kunt werken.

Gewicht

Je moet rekening houden met het gewicht van het gereedschap voor je werkcomfort. Dit is vooral belangrijk als je veel bovenhands werkt met de snoerloze klopboormachine. Een lichtere snoerloze klopboormachine is veel gemakkelijker te hanteren.

  • Totaal gewicht: Merk op dat het gewicht inclusief de batterij niet veel meer dan 2 kg mag zijn. Iets meer dan een kilo is geschikt voor doe-het-zelf gebruik. Als het gereedschap een kleinere batterij heeft, bespaar je heel wat gewicht.
  • Gewichtsverdeling: Je moet niet alleen op het totale gewicht letten, maar ook op de gewichtsverdeling. Een topzware, lichtgewicht snoerloze klopboormachine kan zwaarder lijken. Daarom moet je kiezen voor een gelijkmatig uitgebalanceerd model.

Volume

Werken met snoerloze klopboormachines gaat altijd gepaard met hoge geluidsniveaus. Het volume kan onaangenaam zijn, vooral bij langdurig gebruik. Daarom moet je bij het kopen ook op de decibels letten. Stillere modellen hebben een volume van ongeveer 81-87 dB (decibels).

Dit is een voordeel bij het werken rond het huis. Werk je binnenshuis of in de tuin, dan zullen je buren je ook dankbaar zijn voor een stillere machine. Krachtigere snoerloze klopboormachines met meer decibels moeten altijd met speciale gehoorbescherming gebruikt worden. Gehoorbescherming dragen tijdens het werk beschermt je gehoor.

Accessoires

Je moet bij de aanschaf van een snoerloze klopboormachine ook rekening houden met de accessoires. Als je niet veel toebehoren hebt, zoals boren of bits, is het ideaal om een gereedschap met een grote set te kopen. Een gereedschapskoffer is ook bijzonder praktisch. Zo kun je het gereedschap gemakkelijk vervoeren en opbergen en heb je altijd alles bij de hand. De snoerloze klopboormachine moet een geïntegreerde werklamp hebben, omdat het meestal nodig is het gereedschap met beide handen te bewerken en vast te houden.

Daarom moet het apparaat een ingebouwd LED licht hebben. Zoals eerder gezegd, moet je een gereedschap kiezen dat een tweede batterij bevat om te vervangen. Dit bespaart je een lange wachttijd en je kunt de batterijen afwisselend opladen. Zo kan de snoerloze klopboormachine altijd in gebruik zijn, ook bij langer werk.

Snoerloze klopboormachine: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over snoerloze slagboormachines. Je vindt er korte, informatieve antwoorden op de meest gestelde vragen. Na het lezen van de gids heb je uitstekende kennis over snoerloze slagboormachines.

Wat is een snoerloze klopboormachine?

Er zijn veel verschillende snoerloze gereedschappen om te schroeven en te boren. Het is gemakkelijk om in het geroezemoes te verdwalen. Hier kom je te weten wat een snoerloze klopboormachine precies is en hoe hij verschilt van andere soorten snoerloos gereedschap.

In het algemeen is een snoerloze klopboormachine een gereedschap om te boren en te schroeven. Ze kunnen heel universeel gebruikt worden. Omdat snoerloze klopboormachines een draaimomentkoppeling en een ratelslagmechanisme hebben, hebben ze drie verschillende schakelstanden. Aan de ene kant is boren zonder slag mogelijk. Maar boren met slag en schroeven met de draaimomentkoppeling is ook mogelijk.

Een snoerloze klopboormachine kan gebruikt worden om in verschillende materialen te schroeven en te boren. Hij wekt een pulserende kracht op in de richting van de as en heeft daardoor extra kracht. (Beeldbron: Matt Antonioli / Unsplash)

Een accuschroevendraaier is een apparaat zuiver om te schroeven. De snoerloze klopboormachine, daarentegen, kan schroeven en boren. Het slagmechanisme is wat de snoerloze klopboormachine onderscheidt van de accuboormachine. Van buiten zie je nauwelijks verschil tussen deze twee snoerloze gereedschappen.

De snoerloze klopboormachine breidt de functie van de accuboormachine uit met de extra functie, de slag. Het slagmechanisme maakt boren in muren van baksteen en licht beton mogelijk. Meer details volgen in de volgende vraag. Vergeleken met de snoerloze klopboormachine heeft de snoerloze klopboormachine een hogere snelheid.

Dit is vooral handig bij het boren in metaal met kleinere diameters. Het slagmechanisme maakt het ook mogelijk veel fijnere gaten te boren. Bij een klopboormachine komt het hamermechanisme pas op gang als er druk op het te boren materiaal wordt uitgeoefend. Het slagmechanisme van de snoerloze klopboormachine, daarentegen, is meteen vanaf het begin actief.

Waar is een snoerloze klopboormachine geschikt voor?

De snoerloze klopboormachine is een alleskunner. Het apparaat kan gebruikt worden voor het vastzetten van schroeven, maar ook voor het boren in verschillende materialen.

Snoerloze klopboormachines zijn geschikt voor hout, metaal, baksteen en licht beton.

In het algemeen zijn snoerloze klopboormachines geschikt om te schroeven en te boren in hout of metaal, maar ook in baksteen en licht beton, dankzij het mechanische slagmechanisme. Maar als het om beton gaat, is het belangrijk rekening te houden met de soort beton. Hier is het gebruik van de snoerloze klopboormachine beperkt.

Bij beton moet je rekening houden met een hoge contactdruk. Dit betekent dat de boormachine vaak lange tijd op de plaats kan draaien zonder boortoevoer. Hierdoor wordt de boor op zijn beurt heet en brandt door. We raden daarom aan de snoerloze klopboormachine alleen te gebruiken voor licht beton.

Welke soorten snoerloze klopboormachines zijn er?

Er zijn oneindig veel verschillende modellen snoerloze klopboormachines. Om je wegwijs te maken, zijn er twee belangrijke volt alternatieven waaruit je kunt kiezen: 12v en 18v snoerloze klopboormachines. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten op een rijtje gezet:

Type Voordelen Nadelen
12v snoerloze klopboormachine Kleiner gereedschap, Lichter gewicht, Geschikt voor fijn en delicaat werk, Voor af en toe thuisgebruik Minder batterijvermogen, Niet geschikt voor alle werk, Niet geschikt voor continu gebruik
18v snoerloze klopboormachine Voor professioneler werk, Geschikt voor regelmatig gebruik, Ideaal voor continu gebruik Groter, Zwaarder, Onhandig

Een 12v snoerloze klopboormachine is vooral aan te bevelen voor doe-het-zelven. Het apparaat is klein, licht en handzaam. Daarom is hij zeer geschikt voor zowel beginners als doe-het-zelvers. Anderzijds is een 18v snoerloze klopboormachine iets groter en zwaarder.

Je moet hier rekening mee houden als je veel bovenhands werk wilt doen. Maar 18v snoerloze klopboormachines zijn vooral voordelig voor professioneel werk en veelvuldig gebruik. Hobby doe-het-zelvers en professionals kiezen daarom beter voor 18 volt.

Hoe “krachtig” moet de snoerloze klopboormachine zijn?

Hoe weet je eigenlijk hoe “sterk” een snoerloze klopboormachine is?

Hoe “krachtig” een snoerloze klopboormachine is, hangt af van de accuspanning, de onbelaste snelheid en het maximum koppel.

De accuspanning (volt), het stationaire toerental en het maximum koppel (Nm) zijn doorslaggevend voor hoe “sterk” een snoerloze klopboormachine is. De juiste combinatie van deze drie factoren is dus belangrijk. Voor beginners en doe-het-zelvers zijn halfsterke apparaten met 12 volt en 30 Nm aan te bevelen. Deze gereedschappen zijn prima geschikt voor kleinere klussen.

Voor ambitieuze hobbyisten en professionals zijn krachtiger gereedschappen met 18 volt en een maximum koppel van 40, 45 of zelfs 135 Nm geschikt. Als je van plan bent het gereedschap lang en vaak te gebruiken, moet je investeren in meer vermogen.

Wie zijn de bekendste fabrikanten van snoerloze klopboormachines?

De markt voor snoerloze klopboormachines wordt door veel verschillende fabrikanten bestreken. Ze bieden vaak verschillende modellen aan. Om je te helpen uitzoeken welke de bekendste fabrikanten van snoerloze klopboormachines zijn, vind je hier een kort overzicht. Het zou je moeten helpen bij je aankoopbeslissing. De fabrikanten Makita, Bosch en DeWalt worden voorgesteld.

Makita

Makita is een Japans bedrijf dat elektrisch gereedschap maakt. De onderneming werd opgericht in 1915 en heeft momenteel wereldwijd ongeveer 16.000 mensen in dienst. Ze hebben al meer dan 1000 verschillende gereedschappen in hun assortiment. Ze verkopen ook goedkopere producten in Duitsland en Oostenrijk. Makita is vooral bekend om de uitstekende en hoge kwaliteit van hun producten.

Bosch

De Duitse onderneming, Robert Bosch GmbH, werd in 1886 opgericht door Robert Bosch. De onderneming is actief in verschillende divisies, zoals de autodivisie of industriële technologie. Daaronder zijn elektrisch gereedschap en huishoudelijke apparaten. De producten omvatten ook toebehoren zoals boren en zaagbladen, en ook tuingereedschap.

Bosch is een veelzijdig bedrijf dat naam gemaakt heeft in de doe-het-zelf wereld. De gereedschappen in groene productkleur van Bosch zijn vooral praktisch voor beginners en doe-het-zelvers. (Beeldbron: Markus Spiske / Unsplash)

Producten voor doe-het-zelvers met een overwegend groene productkleur worden verkocht onder de naam “Bosch”. Producten die vooral voor industrie en handwerk bestemd zijn, worden verkocht onder de naam “Bosch professional” in blauwe behuizingskleur. Bosch snoerloze gereedschappen worden gekenmerkt door hun lange levensduur, grote robuustheid en zeer lange levensduur.

DeWalt

De fabrikant Stanley Black & Decker richtte het Amerikaanse elektrisch gereedschap merk DeWalt op. De producten worden pas sinds 2001 onder de merknaam DeWalt verkocht.

Het merk DeWalt verkoopt veel verschillende modellen snoerloze klopboormachines. Het merk is een van de bekendste fabrikanten van snoerloze klopboormachines. (Beeldbron: Syed Hussaini / Unsplash)

De producten van DeWalt worden vooral gebruikt in de professionele sector. Er zijn meer dan 200 verschillende elektrische gereedschappen en 800 accessoires op de markt onder het merk. DeWalt is het snelst groeiende merk van elektrisch gereedschap ter wereld in de laatste 5 jaar.

Hoeveel kost een snoerloze klopboormachine?

Er is een enorme prijsklasse tussen de verschillende snoerloze klopboormachines. De kosten variëren naargelang de kwaliteit en de accessoires. De toestellen zijn verkrijgbaar van ongeveer 40 tot 450 euro.

Type prijsklasse
12v snoerloze klopboormachine ca. 40 tot 300 euro
18v snoerloze klopboormachine ca. 50 tot 450 euro

De reeks meegeleverde accessoires en de fabrikant zijn bepalend voor de prijs. De bekendste fabrikanten, zoals Makita, Bosch en DeWalt, bieden hoogwaardige producten voor tussen € 100 en € 250.

Wat zijn de alternatieven voor een snoerloze klopboormachine?

We hebben hierboven al kort het verschil uitgelegd tussen snoerloze schroevendraaiers, snoerloze boormachines en snoerloze hamerboormachines. Hoewel deze minder functies hebben, kunnen ze alternatieven zijn, afhankelijk van het toepassingsgebied. Je kunt een accuschroevendraaier of accuboormachine kopen als goedkoper alternatief als je de klopboorfunctie niet nodig hebt. Je kunt er ook mee boren, maar hardere materialen lukt niet.

Type Beschrijving
Snoerloze schroevendraaier Een snoerloze schroevendraaier is een werktuig dat op batterijen werkt en alleen voor schroeven gebruikt kan worden. Hij wordt meestal alleen voor kleinere toepassingen gebruikt en vervangt de klassieke schroevendraaier.
Snoerloze schroevendraaier De snoerloze schroevendraaier combineert de functies van boren en schroeven. De snoerloze boorschroevendraaier is geschikt voor eenvoudig werk in huis, bijvoorbeeld boren in hout en metaal. Voor hardere materialen kan het apparaat echter niet gebruikt worden.
Snoerloze hamerboormachine De snoerloze hamerboormachine is een apparaat om gaten in muren te boren. Het ingebouwde hamermechanisme maakt hem zeer sterk en is bijzonder geschikt voor beton. De snoerloze klopboormachine is slechts in zeer beperkte mate geschikt om in hout te schroeven en te boren.

De andere snoerloze gereedschappen om te schroeven of te boren doen hun werk, maar zijn beperkt tot één functie. De snoerloze klopboormachine, daarentegen, is superieur. Het combineert alle functies. Er is ook maar een gering verschil in prijs. Daarom moet je een snoerloze klopboormachine kiezen. De extra klopboorfunctie helpt je bij je werk, zodat je in bakstenen en licht beton kunt boren.

Conclusie

Met een snoerloze klopboormachine kun je zowel schroeven als boren. In tegenstelling tot andere snoerloze gereedschappen om te schroeven en te boren, heb je ook de functie van het slagmechanisme. Als je een snoerloze klopboormachine koopt, kun je kiezen tussen een 12v snoerloze klopboormachine en een 18v snoerloze klopboormachine. Bovendien kun je als beginner, doe-het-zelver of professional het juiste model kiezen, al naar gelang je behoeften.

12v snoerloze klopboormachines zijn perfect voor beginners, omdat ze lichter van gewicht zijn en gemakkelijk te hanteren. 18v snoerloze klopboormachines zijn zwaarder en iets groter, maar zijn voordelig voor professioneel werk en veelvuldig gebruik. Als je eenmaal een model gekozen hebt, ben je klaar om te beginnen met doe-het-zelven. Er is niets dat je tegenhoudt om je projecten af te krijgen.

Foto bron: lightfieldstudios/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies