Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Accu kettingzagen zijn licht in gewicht, milieuvriendelijk en, omdat ze geen kabels hebben, flexibel onafhankelijk van een krachtbron te gebruiken. Of het nu in de tuin thuis is of in het nabijgelegen bos, een kettingzaag op batterijen kan overal gebruikt worden.

Ze worden vooral gebruikt om takken of kleinere boomstammen door te zagen. Zowel voor hobbytuiniers als voor vaklui zijn ze daarom een onmisbaar gereedschap voor houtbewerking. Met onze grote accukettingzaag test 2022 willen we je een beslissingshulp geven, zodat je de beste accukettingzaag voor je behoeften kunt vinden.

Daarom hebben we verschillende snoerloze kettingzagen met elkaar vergeleken op basis van verschillende criteria en de respectieve voordelen voor je belicht. Dit zou je beslissing moeten vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een snoerloze kettingzaag kun je efficiënt lichte houtbewerkingsklussen uitvoeren, zoals het doorzagen van takken of dunne boomstammen.
 • Accu kettingzagen kunnen elektrisch en flexibel gebruikt worden, zowel in de huis-tuin als in het bos, want ze hebben geen kabels en zijn onafhankelijk van een krachtbron of een olietank.
 • Accu kettingzagen worden vaak geleverd zonder batterij of oplaadsnoer. Meestal is het mogelijk een originele batterij van de dealer te vervangen door batterijen van ander tuingereedschap.

Accu kettingzaag: Onze selectie

Accu kettingzagen kopen en beoordelen

Een accu kettingzaag kopen moet zorgvuldig overwogen worden, zodat het model aan je eigen werkvereisten voldoet. In dit gedeelte laten we je kennismaken met de criteria die je als leidraad kunt gebruiken bij het kiezen van je snoerloze kettingzaag.

In het kort zijn de criteria:

In de volgende paragrafen bekijken we de afzonderlijke criteria om je een preciezer overzicht te geven van waar je op moet letten voordat je iets koopt.

Barlengte

De barlengte van een snoerloze kettingzaag bepaalt de diameter van het hout. Hoe groter de stukken hout zijn die je wilt hakken, hoe langer de bladlengte van je snoerloze kettingzaag moet zijn. Voor kleinere stukken hout zijn navenant kortere lengtes voldoende.

Het zaagblad van de kettingzaag moet 5 cm langer zijn dan de diameter van een stuk hout.

Omdat snoerloze kettingzagen van nature meer geschikt zijn voor kleiner houtwerk, is hun staaflengte ook korter dan die van andere kettingzagen. De meeste modellen hebben een lengte van tussen de 20 en 35 cm. Als vuistregel geldt dat de staaflengte ongeveer 5 cm langer moet zijn dan de diameter van het hout dat je wilt zagen.

Met een kettingzaag op batterijen met een blad van 25 cm kun je dus boomstammen tot 20 cm diameter doorzagen. Voor dikker hout moet de zaaglengte minstens 30 cm zijn.

Kettingsnelheid

De kettingsnelheid van accukettingzagen is meestal lager dan die van alternatieve kettingzagen. Maar hoe sneller de ketting, hoe gemakkelijker en sneller je je houtbewerking kunt doen. De snelheid wordt gegeven in meter per seconde (m/s).

Als je alleen af en toe met je kettingzaag wilt werken en dunnere takken wilt bewerken, is een snelheid van 4 tot 5 meter per seconde voldoende. Als je je kettingzaag echter voor meer dan hobbydoeleinden gebruikt en regelmatig houtbewerking uitvoert of dikkere boomstammen wilt doorzagen, is een kettingzaag op batterijen met een snelheid van 8 tot 12 meter per seconde aan te bevelen.

Hantering en gewicht

Voor bijzonder comfortabel hanteren van je snoerloze kettingzaag tijdens het houtbewerken is een ergonomische handgreep met rubber versteviging of bekleding geschikt. Modellen met zo’n handvat liggen prettiger in de hand. Bovendien bieden ze bescherming tegen trillingen, wat problemen met de bloedsomloop in de handen en gewrichtspijn kan voorkomen.

Accukettingzagen hebben het voordeel dat ze lichter van gewicht zijn dan benzinekettingzagen. Maar ook het naar verhouding hoge gewicht van een accu kettingzaag kan snel een last worden als je langere tijd werkt. Dit vergt meer inspanning. Met het gewicht van een snoerloze kettingzaag moet dus ook rekening gehouden worden.

Er zijn modellen die beginnen bij 2,5 kg. De fabrikanten geven echter het gewicht op zonder de batterij en de olietank te vullen. Bij de keuze van je model moet je hier zeker rekening mee houden, want de vulling van de batterij en het oliereservoir verhogen het gewicht aanzienlijk.

De grootte van de batterij speelt een belangrijke rol bij de belasting van de armen. Als de batterij kleiner is, bespaar je extra moeite. Ook zijn gereedschappen met een kort lemmet lichter dan modellen met een lang lemmet. Om comfortabel te zagen zijn modellen met een maximum gewicht van 5 tot 6 kg aan te bevelen.

Batterijcapaciteit

Kettingzagen op batterijen hebben meestal een lithium-ion batterij. De accucapaciteit staat voor het vermogen van een accu en wordt gegeven in ampère-uur (Ah). Gewoonlijk heeft een batterij een capaciteit van ongeveer 2 tot 4 Ah.

Hoe meer ampère-uren de batterij kan opslaan, hoe langer de looptijd. Een andere belangrijke maatstaf voor het vermogen van een kettingzaagbatterij is het voltage. De meeste batterijen hebben ofwel 18 of 36 volt, en meer zelden 40 volt. Een 18 volt accu kettingzaag is zeer geschikt voor kleiner boomwerk.

Lees getuigenissen over de werkingsduur van de batterij om een beter idee te krijgen van de prestaties.

Voor tijdrovender werk of bij het bewerken van dikkere boomstammen moet de kettingzaag 36 volt hebben. Enkele proeven hebben uitgewezen dat bij continu gebruik een looptijd van 1,5 uur verwacht kan worden en dat, afhankelijk van de houtsoort, ongeveer 100 tot 150 sneden gemaakt kunnen worden.Deze uitspraken kunnen echter maar in beperkte mate gedaan worden, want de houtsoort heeft een beslissende invloed op de prestaties.

De gegevens zijn ook gebaseerd op dunne stukken hout, want daardoor lijkt de waarde hoger. Bij dikkere boomstammen heeft de batterij een veel kortere looptijd dan bij dunnere.Als je niet zeker bent over de looptijd, kan het helpen om getuigenissen te lezen. Daarin vind je meestal meer precieze informatie over het betreffende model.

Het opladen kan ongeveer 1 tot 2 uur duren. Vervangingsbatterijen zijn ook verkrijgbaar voor langer gebruik. Je kunt de accessoires van de fabrikant gebruiken of de batterij van andere apparaten, zoals heggenscharen.

Geluidsniveau

Accu kettingzagen zijn veel stiller dan andere kettingzaagmodellen. Fabrikanten geven het geluidsvermogen en het geluidsdrukniveau in decibel op als maat voor het volume. Als je geen gehoorbescherming wilt gebruiken, mag je machine niet meer dan 90 decibel produceren.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een snoerloze kettingzaag koopt

Voor je een snoerloze kettingzaag koopt, zijn er een heleboel factoren om te overwegen en een heleboel vragen om te stellen. Om al deze vragen te beantwoorden en je twijfels weg te nemen, hebben we hieronder alle factoren en mogelijke vragen gebundeld en ze in detail uitgelegd.

Wat is er bijzonder aan een snoerloze kettingzaag en welke voordelen biedt hij?

Snoerloze kettingzagen worden gebruikt waar eenvoudige handzagen niet volstaan. Klassiek worden ze gebruikt voor houtbewerking en bosbouw, maar ook voor houtsnij wedstrijden.

Akku Kettensäge-1

Accu kettingzagen worden gebruikt om dunne takken en boomstammen door te zagen. Ze zijn onmisbaar voor handwerkslieden in de tuin.
(Image source: Zach Bauman / Unsplash)

Hun bijzondere kenmerk is dat ze geen kabels hebben en dus vrij gebruikt kunnen worden, onafhankelijk van een stroombron of een gevulde tank. Of het nu op je eigen terrein is, in het bos of in de tuin, de accu kettingzaag kan overal gebruikt worden.

Bovendien is er geen gevaar dat de stroomkabel doorsnijdt bij toevallige hectische bewegingen. We hebben de voordelen van de accu kettingzaag voor je op een rijtje gezet

 • geen kabels, dus geen extra bron van gevaar
 • kan onafhankelijk van een krachtbron of benzinetank gebruikt worden
 • snel klaar voor gebruik door de zaag aan en uit te zetten
 • lichter van gewicht dan benzinekettingzagen
 • meestal geruisloos in werking
 • grote flexibiliteit
 • gering onderhoud
 • zeer geschikt voor beginners en hobby-tuiniers
 • zeer milieuvriendelijk want er wordt geen benzine verbrand
 • gemakkelijk te hanteren door ergonomische vorm
 • veelzijdige inzetbaarheid

De voordelen van de accu kettingzaag zijn legio. Als je een lichtgewicht kettingzaag zoekt waarmee je flexibel en onafhankelijk van de plaats kleine bomen, stukken hout en heggen kunt omzagen, is hij bijzonder geschikt.

Welke soorten snoerloze kettingzagen zijn er?

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen accukettingzagen met automatische en met handmatige kettingsmering. Beide alternatieven met hun voor- en nadelen worden in het volgende hoofdstuk gepresenteerd.

Accu kettingzaag met

automatische kettingsmering Automatische smering tijdens het gebruik is nu verplicht voor de meeste modellen. Automatische kettingsmering zorgt ervoor dat de wrijving tijdens het zagen tot een minimum wordt beperkt en dat de ontstane warmte sneller wordt afgevoerd.

Voordelen
 • handiger te hanteren
 • automatische smering bij gebruik
Nadelen
 • kan eventueel uitvallen

Door een kijkvenster kun je snel zien wanneer de olie bijgevuld moet worden. Automatische kettingsmering is bijzonder praktisch en maakt je werk gemakkelijker. Toch is het van essentieel belang het oliepeil regelmatig te controleren.

Accu kettingzaag met manuele kettingsmering

Sommige modellen hebben geen automatische kettingsmering. In dit geval moet de olie handmatig bijgevuld worden. In dit geval zorgt een pompmechanisme voor de toevoer van de olie naar de ketting.

Voordelen
 • geen automatische instellingen opvallen en zo onverwachte slijtage voorkomen
Nadelen
 • meer werk
 • indien vergeten, snellere slijtage van het apparaat
 • regelmatiger controle nodig

Regelmatig handmatig nasmeren is essentieel om slijtage van de ketting te voorkomen als je snoerloze kettingzaag niet over automatische kettingsmering beschikt.

Voor wie zijn snoerloze kettingzagen geschikt?

Accukettingzagen zijn bijzonder geschikt voor kleine houtbewerkings- en tuinklusjes, en voor het snoeien van heggen. Je kunt ze ook gebruiken om brandhout te hakken en takken te hakken.

Wegens hun geringere vermogen in vergelijking met benzinekettingzagen, mogen professionele gebruikers ze niet gebruiken voor het vellen van dikkere boomstammen. Ze zijn echter bij uitstek geschikt voor privé-gebruik.

Omdat ze veel stiller in gebruik zijn dan alternatieve modellen, kunnen ze ook later op de avond of op feestdagen gebruikt worden zonder de buren te storen.

Het gebruiksgemak maakt snoerloze kettingzagen ook tot het perfecte instapgereedschap voor beginners of hobbytuiniers. De lichte, ergonomische handgrepen en gemakkelijke aan/uit schakeling vereenvoudigen het werkproces en bieden meer comfort.

Waar moet ik op letten voor ik een snoerloze kettingzaag koop?

Voor je een kettingzaag koopt, moet je vooral rekening houden met enkele technische details. Eerst en vooral moet je je afvragen waar en hoe lang je je gereedschap wilt gebruiken.

Dit is van cruciaal belang voor de keuze van de batterij, het zaagblad en de kettingsnelheid. Als je de snoerloze kettingzaag vooral in je eigen tuin wilt gebruiken en voor korte klussen met een kleine diameter hout, zijn een batterij met minder vermogen, een korter zaagblad en een lagere kettingsnelheid vaak voldoende.

beoogd gebruik kenmerken
kleine tuinklusjes, korte klusjes met een kleine diameter van hout accu met laag vermogen volstaat, kortere zaagbeugel, lage kettingsnelheid
veelvuldig gebruik, langere klussen met een grotere diameter van hout krachtigere batterij of reservebatterij, langere zaagbeugel, hogere kettingsnelheid

Als je je snoerloze kettingzaag echter vaker gebruikt en er bijvoorbeeld dikkere boomstammen mee doorzaagt, moet de batterij langer meegaan of moet er een reservebatterij voorhanden zijn. In dit geval heb je ook een langer zaagblad en een hogere kettingsnelheid nodig, want die verhogen de prestaties aanzienlijk.

Je moet je ook afvragen hoeveel ervaring je al met kettingzagen hebt opgedaan. Als je nog een beginner bent, moet je ervoor zorgen dat je model licht van gewicht is. Hij moet ook compact zijn en bij voorkeur een ergonomische vorm hebben. Zo kun je het gemakkelijker gebruiken en als je meer ervaren bent, kun je zo nodig op een ander model overschakelen.

Wat kost een snoerloze kettingzaag?

De prijs van een snoerloze kettingzaag varieert sterk, afhankelijk van de keuze van het model, de fabrikant en de prestaties. Een model van hoge kwaliteit hoeft echter niet altijd duur te zijn. Over het algemeen kun je een goede snoerloze kettingzaag kopen voor rond de 80 euro.

De prijsklasse in het normale prijssegment gaat tot ongeveer 300 euro. In het hoger geprijsde segment kun je voor een snoerloze kettingzaag ook een prijs tot ongeveer 500 euro verwachten.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een snoerloze kettingzaag?

Voordat je een snoerloze kettingzaag gebruikt, moet je er altijd rekening mee houden dat er situaties zijn waarin je een kettingzaagvergunning nodig hebt om de kettingzaag te gebruiken. Door het geringe vermogen van de accu kettingzaag is dit meestal niet dringend nodig.

Akku Kettensäge-2

Accu kettingzagen kunnen ook gebruikt worden om dikkere boomstammen door te zagen. De lengte van het blad moet zo lang mogelijk zijn.
(Image source: Markus Spiske / Unsplash)

Dus als je je accu kettingzaag alleen voor privé-doeleinden gebruikt, is een vergunning voor de kettingzaag niet nodig. Zodra je het echter beroepsmatig gebruikt, in openbare bossen of op eigendom van derden, moet je een overeenkomstige vergunning verkrijgen. Dit geldt ook als je op het terrein van een vriend of familielid werkt.

Veiligheidsvoorschriften

 • Gebruiksaanwijzing: Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en volg de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant op.
 • Veiligheidscontrole: Controleer of de veiligheidsvoorzieningen van de snoerloze kettingzaag goed werken en vervang ze als ze defect zijn.
 • Stevige greep: Houd de snoerloze kettingzaag altijd met beide handen stevig vast en pak de handgrepen zo vast dat je het handvat met je duim omsluit.
 • Stevige houding: Houd een stevige houding aan, bij voorkeur door je benen wijd uit elkaar te spreiden, zodat je je evenwicht niet verliest door een plotselinge ruk.
 • Beschermende houding: Houd de snoerloze kettingzaag ver van je lichaam af en zorg dat je voorste voet niet voor de voorste handgreep staat.
 • Minimum afstand: bij het gebruik van de kettingzaag moeten andere mensen een minimum afstand van 2 meter houden.

Veiligheidsuitrusting

 • Algemeen: aan te bevelen vooral bij het werken in het bos.
 • Veiligheidshelm: Een veiligheidshelm biedt bescherming tegen vallende takken of het uitslaan van stukken hout.
 • Gezichtsscherm: Een gezichtsscherm op de helm en een veiligheidsbril beschermen de ogen tegen zaagsel of houtsplinters.
 • Gehoorbescherming: als de snoerloze kettingzaag luider is, kun je je oren tegen lawaai beschermen door gehoorbescherming te gebruiken.
 • Overige: beschermende broek, werkhandschoenen van stevig leer en veiligheidsschoenen met anti-slip zolen, beenbescherming en stalen neuzen.

Kettingzaag veiligheidsuitrusting

 • Kettingrem: brengt de ketting tot stilstand als je met het bovenste deel van de zaagbladpunt werkt en de zaag terugslaat bij contact met het hout.
 • Kettingvangpen: bevindt zich onder de zaag op de behuizing en voorkomt het gevaar dat de ketting omslaat als de ketting breekt.
 • Klauwaanslag: hiermee kan het motorblok van de zaag aan het hout worden vastgezet, wat ongecontroleerd uitslaan voorkomt en de veiligheid bij het gebruik verhoogt. Hij kan ook gebruikt worden om de druk op de zaagketting te verhogen.
 • Handbescherming: zit op zowel de voorste als de achterste handgrepen van de zaag en biedt bescherming tegen rondvliegende stukken hout of schors.
 • Kettingbeschermer: deze kap, gemaakt van kunststof, kan over de zaagbeugel gespannen worden en beschermt de zaagketting zowel tijdens het dragen als tegen verwondingen.
 • Gashendelblokkering: de gashendel kan pas worden ingedrukt nadat hij is bediend, zodat onvoorbereid starten van de zaag wordt vermeden.

Hoe maak ik een snoerloze kettingzaag schoon en onderhoud ik

hem? Regelmatig onderhoud van de snoerloze kettingzaag is essentieel na elk gebruik. We hebben een lijst samengesteld van waar je precies op moet letten:

Tijd Reiniging en onderhoud
Voor en na gebruik Controleer de kettingspanning. Als de ketting niet strak zit, moet je hem strakker spannen. Dit kan bij de meeste modellen zonder gereedschap gedaan worden. Gedetailleerde informatie hierover vind je in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
Na gebruik verwijder alle houtsplinters en schaafsel van je kettingzaag, harsresten, olieresten en ander vuil kun je gemakkelijk verwijderen met een zachte doek, het zaagblad moet je schoonmaken met een borstel of verfkwast.
Regelmatig onderhoud Het is belangrijk dat je de ketting regelmatig oliet, want dat vermindert de slijtage en zo hoeft het zaagblad minder vaak opnieuw geslepen te worden. Als je machine een automatisch kettingoliesysteem heeft, hoef je alleen de olietank te vullen.
Af en toe onderhoud Omdat de ketting dof wordt bij gebruik, kan het nodig zijn ze na gebruik te slijpen, anders loop je een veiligheidsrisico en wordt het werk veel moeizamer. De volgende paragraaf legt precies uit hoe je dit doet.

Om de kosten van dure schoonmaakmiddelen te besparen, kun je ook ovenspray gebruiken. Dit is heel goed voor het verwijderen van resten.

Hoe slijp ik een snoerloze kettingzaag?

Omdat de kettingzaag slijt en dof wordt bij gebruik, moet hij regelmatig geslepen worden om optimaal te blijven presteren. Een doffe kettingzaag bemoeilijkt je werk omdat je meer kracht moet zetten bij het gebruik ervan. Hier is een lijst van de beste manieren om dit te doen

 1. Handschoenen: werken zonder handschoenen is een groot veiligheidsrisico. Trek voor het slijpen van de kettingzaag altijd eerst handschoenen aan.
 2. Schoonmaken: Maak de kettingzaag schoon voordat je hem slijpt zoals beschreven in het vorige hoofdstuk.
 3. Spanning: Om te voorkomen dat de ketting bij het slijpen naar achteren schuift, moet je hem eerst spannen.
 4. Repareren: Zet de kettingzaag vast in een bankschroef. Dit voorkomt dat het beweegt en stelt je in staat ontspannen te werken.
 5. Markeer: Markeer de kortste zaagtand om je te leiden bij het slijpen van de andere tanden.
 6. Hoek van 90 graden: De vijl die je gebruikt om te slijpen moet in een hoek van 90 graden ten opzichte van het zaagblad geplaatst worden.
 7. Vijlgraad: Dan moet je de juiste vijlgraad instellen voor de slijphoek van de zaagketting. Je vindt de markering voor de slijphoek op de bovenkant van de tand, stel deze in op ongeveer 25 tot 25 graden.
 8. Bestand: Nu kun je beginnen met indienen. Vijl alleen in een voorwaartse beweging. Zodra je naar achteren strijkt, til je de vijl op en breng je hem zonder druk uit te oefenen terug.
 9. Uitvaltechniek: Laat bij het vijlen altijd één tand weg, zodat alle snijtanden die in één richting liggen eerst gevijld worden. Dus: vijl altijd eerst elke tweede tand!
 10. Omgekeerd: Draai ten slotte de zaag om en zet hem weer vast. Dan kun je alle overgebleven tanden vijlen.

Je moet leren hoe je een snoerloze kettingzaag slijpt. Als je ondanks onze tips nog steeds onzeker bent over hoe je het beste te werk kunt gaan, is het beter om een vakman het werk te laten doen. Zo kun je mogelijke verwondingen voorkomen.

Afbeelding bron: Accu Kettingzaag/ 123rf.com

Recensies