Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

14Products analyzed

26Hours invested

19Studies researched

71Comments collected

Welkom bij onze Grote Accu Heggenschaar test 2023. Hier stellen we alle accu heggenscharen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste snoerloze heggenschaar voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een snoerloze heggenschaar wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Accu heggenscharen zijn handige tuingereedschappen waarmee je heggen, struiken en heesters in de juiste vorm kunt snoeien.
 • Accu heggenscharen zijn het flexibele alternatief voor benzine-aangedreven, snoer-aangedreven of gemotoriseerde heggenscharen.
 • Er zijn drie verschillende soorten snoerloze heggenscharen: Klassiek, Mini en met verlenging. Verderop deze pagina vind je meer informatie over deze soorten.

Accu heggenschaar: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een accu heggenschaar koopt

Wat zijn de voordelen van accu heggenscharen boven andere aandrijvingen?

Er zijn heggenscharen met verschillende aandrijvingen in de handel

 • Accu heggenscharen
 • Motorheggenscharen
 • Elektrische heggenscharen met snoer
 • Benzine heggenscharen

Accu-heggenscharen hebben het voordeel dat je ze zeer mobiel en flexibel kunt gebruiken. Je hoeft geen stopcontact in de tuin te hebben en er is geen gevaar dat je struikelt over een rondslingerende kabel.

Bovendien zijn accu heggenscharen lichter dan benzine- of motoraangedreven modellen. Een klassieke snoerloze heggenschaar weegt ongeveer 3 tot 4 kilo. Uitschuifbare telescopische accu heggenscharen en mini accu heggenscharen zijn meestal nog lichter.

De accu van heggenscharen

Voor de accu’s van klassieke snoerloze heggenscharen bij particulier gebruik kunnen twee vermogensklassen onderscheiden worden: 18 V spanning en 36 V spanning. De 36-volt batterij is na ongeveer 30 tot 45 minuten volledig opgeladen. Daarna heeft de 36-volt batterij een runtime van ongeveer 50 minuten.

Heb je een kleine heg en hoef je die niet zo lang te snoeien, dan volstaat een zwakkere 18-volt batterij ook voor jou. De heggenschaar is heel flexibel, praktisch en licht door zijn accu. Krachtige lithium-ion batterijen zijn vaak ingebouwd in tuingereedschap.

De heggenschaar op batterijen is echter minder krachtig dan de andere genoemde aandrijfsoorten. Merk je dat je gereedschap kracht verliest als je de heg aan het snoeien bent, dan moet je de batterij beslist snel opladen. Sommige fabrikanten bieden heggenscharen aan met een vervangbare of verwisselbare batterij, zodat je je tuinwerk niet hoeft te onderbreken als de batterij bijna leeg is.

Er zijn ook heggenscharen die met twee batterijen werken. Dit vergroot de totale kracht van het gereedschap. Let er bij de aanschaf van je accu heggenschaar op dat het apparaat door een lithium-ion accu wordt aangedreven. Dit is belangrijk omdat andere batterijtechnologieën last kunnen hebben van het zogenaamde geheugeneffect.

Hierdoor wordt je batterij steeds zwakker. Als je geen lithium-ion batterij hebt, moet je op het volgende letten: Idealiter ontlaad je je batterij volledig terwijl je werkt. Laad dan de batterij volledig op.

Het volgende geldt voor alle batterijmodellen: Let er bij het opladen op dat het opladen niet onderbroken wordt. Als je de batterij volledig opgeladen hebt en het tuinseizoen ten einde loopt, haal je de batterij uit het toestel en berg je ze apart op. Zo voorkom je een mogelijke ontlading door spanningen in het toestel.

Welke takdiktes dringt het tuingereedschap door?

Gemiddeld kunnen snoerloze heggenscharen door takken van ongeveer 11 mm dik knippen. Afhankelijk van de vermogensklasse kan de snijkracht met enkele millimeters variëren.

Als je een heg wilt snoeien waarvan de takken steeds dikker zijn dan 11 mm, dan is een heggenschaar niet het juiste gereedschap voor je. In dit geval kun je beter gereedschap gebruiken om te snoeien.

Heckenschere

Accu heggenscharen knippen takken tot 11 cm doorsnede en zijn daarom onmisbare helpers in de tuin. De werking op batterijen maakt flexibel werken mogelijk zonder afhankelijkheid van een stopcontact. (Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com)

Hoeveel kost een accu heggenschaar?

De kosten van een snoerloze heggenschaar variëren naar gelang de prestatieklasse. In principe zijn er twee vermogensklassen voor klassieke snoerloze heggenscharen: 18 V spanning en 36 V spanning.

Geschikt voor Vermogensklasse Prijs
Voor iedereen en beheersbare tuinen, kleine tot middelgrote heggen 18 V spanning vanaf ca. 100 €
Voor iedereen en grote tuinen, middelgrote tot uitgebreide heggen 36 V spanning vanaf ca. 100 €. 200 €
Voor professionals en grote tuinen Meer dan 36 V spanning vanaf ca. 300 €

Je kunt in de winkel 18-volt snoerloze heggenscharen krijgen vanaf 100 euro en die kunnen prima voldoen als je tuin niet al te groot is. De krachtigere heggenscharen met een 36-volt accu zijn verkrijgbaar vanaf 200 euro. Dit is zinvol als je tuin groot is en je veel heggen en struiken moet snoeien.

Professionele heggenscharen met een nog krachtigere accu zijn er vanaf 300 euro. Je moet alleen een professionele accu heggenschaar kopen als je echt veel heggen tegelijk wilt snoeien over een langere periode.

Besluit: Welke soorten heggenscharen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Of het nu buxus, thuja haag of laurierkers is – er is een geschikte accu heggenschaar voor elke plant. Op deze pagina presenteren we de volgende categorieën snoerloze heggenscharen

 • Klassieke snoerloze heggenschaar
 • Accu heggenschaar met lange steel
 • Mini snoerloze heggenschaar

Bovenal moeten de grootte van de heg en de grootte van de tuin doorslaggevend zijn voor je keuze. In dit gedeelte leer je meer over de eerder genoemde soorten snoerloze heggenscharen. Je leert over de voordelen en nadelen van deze tuinscharen.

Wanneer gebruik je een klassieke snoerloze heggenschaar en wat zijn de voordelen en nadelen?

Classic snoerloze heggenscharen vormen de basis. Ze kunnen voor bijna alle soorten heggen gebruikt worden. De klassieke accu heggenschaar is mobiel en flexibel in gebruik. Ze zijn veel wendbaarder en lichter dan hun benzine- of motoraangedreven concurrenten.

Bovendien is het geluidsniveau lager. Hij wordt meestal aangedreven door een lithium-ion batterij omdat hij erg krachtig is. Meer gedetailleerde informatie over de accu vind je verderop op deze pagina, onder Wetenswaardigheden over heggenschaar accu’s.

Advantages
 • De basiseenheid is veelzijdig
 • Flexibel en mobiel
 • Geen kabel
 • Lichtgewicht
Disadvantages
 • Beperkte looptijd door accugebruik
 • Minder vermogen door accu dan andere aandrijftypes

Het snijsysteem van een klassieke accu heggenschaar heet een lang blad. Dit betekent dat de snijmessen gemonteerd zijn op een 40 cm tot 70 cm lange staaf. Ondanks de krachtige lithium-ion accu is een snoerloze heggenschaar minder krachtig dan andere heggenscharen.

Bovendien is de gebruikstijd van het toestel beperkt door de batterij. Als de batterij leeg is, kun je niet meer verder werken. De batterij moet opgeladen worden.

Akku Heckenschere

Er zijn ook verschillende modellen accu-heggenscharen. De klassieke accu heggenschaar kan gebruikt worden voor het knippen van verschillende soorten heggen.

Waarvoor zijn telescopische snoerloze heggenscharen of snoerloze heggenscharen met lange steel geschikt en wat zijn hun voor- en nadelen?

Vooral hooggroeiende heggen kunnen een uitdaging zijn bij het snoeien van heesters. Met een klassieke snoerloze heggenschaar bereik je al snel je grenzen. Daarom zijn er accu heggenscharen met een verlengstuk.

Accu heggenscharen met steel maken het gemakkelijk om zelfs de moeilijk bereikbare plekken van je heg te snoeien. Ze zijn betrekkelijk gemakkelijk te gebruiken en je hebt geen ladder nodig om ermee te werken. Met de snoerloze heggenscharen met steel kun je dus werken op een manier die bijzonder gemakkelijk is voor je rug.

Advantages
 • Perfect voor hoge heggen
 • Ook geschikt voor kleinere heggen
 • Flexibel en mobiel zonder snoeren
 • Rugvriendelijk werken
Disadvantages
 • Beperkte looptijd door werking op batterijen
 • Onhandig door lengte

Accu-heggenscharen met lange steel worden aangedreven door dezelfde krachtige lithium-ion batterij als de klassieke accu-heggenscharen en hebben dus geen snoer. Dit betekent dat je met dit hulpmiddel ook heel mobiel bent.

Ondanks de krachtige lithium-ion batterij is een snoerloze heggenschaar met lange steel ook minder krachtig dan andere soorten elektrische heggenscharen. Bovendien is de gebruikstijd van het toestel beperkt door de batterij. Als de batterij leeg is, kan niet meer verder gewerkt worden en moet hij opnieuw opgeladen worden.

Akku Heckenschere

Verlengde accu heggenscharen zijn geschikt om moeilijke plaatsen te bereiken en maken het knippen gemakkelijker.

Wanneer moet ik een mini snoerloze heggenschaar of snoerloze heggenschaar gebruiken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Kleinere heggen en struiken hebben ook verzorging nodig. Een snoerloze heggenschaar is hiervoor ideaal. Wil je je grote heg de perfecte finishing touch geven, dan kun je beter kiezen voor een kleine snoerloze heggenschaar. Mini snoerloze heggenscharen knippen precies en zijn daarom populair voor het fijnsnoeien van heggen.

Je kunt ook een mini accu heggenschaar gebruiken voor kleinere struiken. Dankzij een handhouder heb je ze goed in de hand. De korte bladen zitten direct onder de handhouder. De meetlengte van de snijmessen varieert naargelang het model en is gemiddeld ongeveer 10 cm.

Advantages
 • Knipt precieze details
 • Optimaal voor kleine klussen en struiken
 • Flexibel en mobiel zonder snoer
 • Zeer licht van gewicht
Disadvantages
 • Beperkte looptijd door werking op batterijen
 • Niet geschikt voor grote heggen

De messen van de kleine accu heggenschaar worden ook wel kort blad genoemd. Fabrikanten als Bosch bieden zelfs heggenscharen op batterijen aan met verwisselbare mesopzetstukken in verschillende lengtes. De snoerloze heggenschaar is heel licht van gewicht en heeft geen snoer. Dit maakt het bijzonder gemakkelijk en flexibel in het gebruik.

Net als de andere snoerloze heggenscharen wordt de Mini snoerloze heggenschaar aangedreven door lithium-ion technologie. Dit betekent dat de kleinste van de heggenscharen veel kracht heeft. Door zijn kleine afmetingen is het apparaat niet geschikt voor grote heggen.

Je gebruikt mini snoerloze heggenscharen ofwel voor een klein aantal kleine struiken, ofwel als aanvulling op een klassieke snoerloze heggenschaar, ofwel als aanvulling op een snoerloze heggenschaar met lange steel.

Mini Akku Heckenschere

De mini snoerloze heggenschaar is heel gemakkelijk te hanteren en is goed geschikt voor het snoeien van kleinere heggen. Het wordt ook vaak gebruikt als afwerklijst.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om snoerloze heggenscharen te vergelijken en te evalueren

Hier kom je meer te weten over de belangrijkste eigenschappen van snoerloze heggenscharen. Dit zal je helpen de producten op de markt beter te beoordelen en te evalueren. Zo kun je zien welk product voor jou het beste is. De volgende criteria worden vergeleken

 • Soorten snoerloze heggenscharen
 • Vermogensklasse
 • Snijlengte
 • Snijsterkte
 • Levensduur van de batterij
 • Oplaadtijd van de batterij
 • Gewicht

In de volgende paragrafen vind je gedetailleerde informatie over de afzonderlijke aankoopcriteria.

Soorten snoerloze heggenscharen

Het type snoerloze heggenschaar vertelt je al iets over het beoogde gebruik van het apparaat. We maken onderscheid tussen deze drie hoofdcategorieën

 • Klassieke snoerloze heggenschaar
 • Accu heggenschaar met lange steel
 • Mini snoerloze heggenschaar

De klassieke accu heggenschaar is het basistype. Het kan voor veel verschillende heggen gebruikt worden. Zoek je een snoerloze heggenschaar zonder speciale behoeften, dan is de classic het juiste gereedschap voor je.

De snoerloze heggenschaar met lange steel heeft een uitschuifbare houder. Daarom worden ze ook wel telescopische snoerloze heggenscharen of stoksnoerloze heggenscharen genoemd. Deze soort is ook bijzonder geschikt voor hoge heggen of tere boomscheuten.

Met de lange steel kun je op plekken komen die anders buiten je bereik zouden zijn. De mini accu heggenschaar is, zoals de naam al zegt, het kleinste gereedschap. Je kunt het ook een snoerloze heggenschaar noemen. Je kunt hem gebruiken om heel kleine heggen of struiken te snoeien.

Je kunt ook mini snoerloze heggenscharen gebruiken om de laatste hand aan je heg te leggen. Met een beetje handigheid kun je deze soort ook gebruiken om mooie plantvormen in de tuin te maken.

De vermogensklassen

Als je niet vertrouwd bent met volt en batterijspanning, moet je deze alinea lezen. Het aantal volt vertelt je iets over de prestaties van de snoerloze heggenschaar en biedt een goede basis voor vergelijking. De volt-waarde van een snoerloze heggenschaar geeft het vermogen aan waarmee de machine werkt.

Hoe groter de machine, hoe hoger de volt waarde moet zijn om zeker te zijn dat de machine met maximaal vermogen kan werken. Klassieke snoerloze heggenscharen zijn allemaal ongeveer even groot. Dit type wordt verdeeld in drie vermogensklassen op basis van het volt-vermogen

 • 18 Volt spanning
 • 36 Volt spanning
 • Meer dan 36 Volt spanning

Mini snoerloze heggenscharen, daarentegen, zijn veel kleiner dan klassieke snoerloze heggenscharen. Daarom zijn ze al krachtig, zelfs met een laag volt cijfer. Mini snoerloze heggenscharen worden vaak aangeboden met een krachtige spanning van elf volt.

Telescopische snoerloze heggenscharen zijn ook lichter dan de klassieke snoerloze heggenscharen. Een lagere spanning is dus al voldoende. Accu-heggenscharen met lange steel zijn meestal voorzien van 18-volt batterijen. De vermogensklasse die je nodig hebt hangt vooral af van de grootte van je heg of tuin.

De snijlengte

Hier vind je wat de termen lang en kort mes betekenen en vooral welk snijsysteem een accu heggenschaar gebruikt. De accu heggenschaar heeft een stang met links en rechts een rij messen. Als de snoerloze heggenschaar wordt opgestart, bewegen de rijen messen. Zo kun je met het apparaat comfortabel struiken knippen.

De totale lengte van deze rij messen wordt de snijlengte of meslengte genoemd. Bij de klassieke snoerloze heggenscharen zijn bladlengtes van 40 cm tot 70 cm gebruikelijk. Een telescopische accu heggenschaar heeft een gemiddeld 50 cm lang blad.

Daarentegen hebben de mini snoerloze heggenscharen een zogenaamd kort blad. Dit betekent dat de snijlengte van mini snoerloze heggenscharen ongeveer 10 cm is. In de praktijk is het zo dat hoe langer het blad van je snoerloze heggenschaar is, hoe groter de oppervlakte is die je er in één haal mee kunt knippen. Nu kun je tot de conclusie komen dat het langst mogelijke blad het beste voor je is.

Hoe langer het blad van een accu heggenschaar is, hoe moeilijker hij te hanteren is. Korte en middellange bladen zijn wendbaarder en daardoor gemakkelijker in het gebruik. Vooral beginners en onervaren gebruikers kiezen daarom beter een blad van gemiddelde lengte.

Heckenschere

Ook de lengte van het heggenschaarmes speelt een belangrijke rol. De klassieke snoerloze heggenschaar wordt een lang mes genoemd omdat hij tussen de 40-70 cm lang is. Dit is geschikt voor vele soorten heggen.

De snijdikte

Het geeft de maximale dikte van een tak aan die het apparaat moeiteloos kan doorsnijden. De accu heggenschaar heeft een staaf die aan beide kanten snijdt. Er staan vrijstaande bladen links en rechts van de bar op een rij. De afstand tussen de afzonderlijke messen, de zogenaamde mesafstand, wordt de snijdikte genoemd.

De bladafstand vertelt je door welke dikte van tak het tuingereedschap kan dringen. Gemiddeld kunnen snoerloze heggenscharen takken van ongeveer 11 mm dik doorsnijden. Doorslaggevend is hier het type snoerloze heggenschaar. Bij de klassieke snoerloze heggenscharen en de snoerloze heggenscharen met verlenging strekt het snijdiktebereik zich uit van 15 mm tot 25 mm.

De gemiddelde snijdikte van mini snoerloze heggenscharen is ongeveer 8 mm. Voorbeeld: Je koopt een telescopische snoerloze heggenschaar met een snijdikte van 22 mm. Dit betekent dat je nieuwe tuingereedschap takken met een maximale dikte van 22 mm kan doorsnijden. Wil je planten met dikkere takken doorsnijden, dan is een heggenschaar niet het juiste gereedschap voor je. In dit geval kun je beter gereedschap gebruiken om te snoeien. De

levensduur van de accu

De levensduur van de accu geeft aan hoe lang je je accu heggenschaar kunt gebruiken na een acculading. We hebben wat onderzoek gedaan en enkele interessante feiten voor je op een rijtje gezet. De levensduur van de batterij kan van toestel tot toestel sterk verschillen. Grote toestellen met lange bladen verbruiken meer energie om aan te drijven en belanden daarom vaak snel weer in de lader.

Mini snoerloze heggenscharen, daarentegen, verbruiken minder energie en hebben daarom vaak een lange levensduur van de batterij. Ons onderzoek heeft uitgewezen: Wat de levensduur van de batterij betreft, kunnen de specificaties van fabrikanten afwijken van de werkelijke waarden.

Dat komt omdat fabrikanten hun producten meestal onder optimale laboratoriumomstandigheden testen. Dit resulteert in lange looptijden van de batterij. Daarom gebruiken fabrikanten vaak de term maximum als ze de levensduur van de batterij vermelden. De specificaties van fabrikanten en persoonlijke ervaringen kunnen dus verschillen.

Factoren zoals de buitentemperatuur tijdens het snijden kunnen de levensduur van de batterij beïnvloeden. Dit resulteert in verschillende looptijden van de batterijen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je voor je aankoop niet alleen de specificaties van de fabrikant controleren, maar ook verschillende getuigenissen van klanten lezen.

De oplaadtijd

van de batterij De oplaadtijd van de batterij kan van toestel tot toestel sterk verschillen. Doorslaggevend is welk model batterij je gebruikt en welke lader je gebruikt om op te laden. Net als de levensduur van de batterij kunnen ook de specificaties van de fabrikant voor de oplaadtijd verschillen van de ervaring van de klant.

Dat komt ook omdat fabrikanten hun producten onder optimale laboratoriumomstandigheden testen. Neem bij twijfel niet alleen contact op met de fabrikant, maar kijk ook op het internet naar verschillende berichten van klanten.

De meeste snoerloze heggenscharen worden tegenwoordig aangedreven door lithium-ion batterijen. Deze slaan sneller elektriciteit op dan hun technische voorgangers, de nikkel-batterijen. Bovendien kunnen lithium-ion batterijen weer opgeladen worden voor ze helemaal leeg zijn. Ze worden niet beïnvloed door het zogenaamde geheugeneffect.

Het gewicht

Het type accu heggenschaar is de belangrijkste factor voor het gewicht. Zoals reeds gezegd maken we onderscheid tussen drie verschillende soorten accu heggenscharen.

Elk type heeft een ander toepassingsgebied. Dit resulteert in verschillende maten en gewichten van de producten. De tabel laat zien hoe zwaar de verschillende soorten snoerloze heggenscharen kunnen zijn:

Type Gemiddeld gewicht Toepassing
Mini snoerloze heggenschaar 0,5-2 kg Delicate heggen en struiken, voor fijn snoeiwerk en details
Telescopische snoerloze heggenschaar 3-7 kg Hoge heggen
Classic snoerloze heggenschaar 2-5 kg Afhankelijk van de prestatieklasse: van kleine heggen tot uitgestrekte tuinen

Wetenswaardigheden over snoerloze heggenscharen

Waar moet ik op letten als ik heggen snoei met mijn snoerloze heggenschaar?

Een heg knippen is een van de noodzakelijke onderhoudsmaatregelen in de tuin en moet regelmatig gebeuren. Als je je heg op het verkeerde moment knipt, kun je hem beschadigen. Hier geven we je wat basiskennis, zodat je geen grote fouten kunt maken.

Bladverliezende heggen snoei je het best in de laatste weken van augustus, als de plant begint te stoppen met groeien. Er kunnen nieuwe scheuten verschijnen nadat de heg geknipt is. Als je je heg later in de herfst knipt, kunnen de verse scheuten al vorstschade oplopen en de groei van de heg afremmen.

Groenblijvende heggen en coniferen moeten gesnoeid worden in het voorjaar, net voor de heg nieuwe scheuten laat groeien, of in de herfst, net voor de eerste vorst. Er zijn wetten en richtlijnen voor het snoeien van heggen die je in acht moet nemen. Behalve eventuele individuele richtlijnen van verhuurders zijn er ook wettelijk geregelde eisen waaraan men zich moet houden.

In Stiermarken (Oostenrijk) bijvoorbeeld mag je sinds een besluit in 2012 op bepaalde weekdagen geen lawaaiveroorzakende werkzaamheden meer verrichten in het huishouden of in de tuin. In de regel kun je bij het stadsbestuur of het gemeentekantoor gratis informatie krijgen over de juridische situatie die in jouw gebied van toepassing is.

Onderhoud, reiniging en verzorging van snoerloze heggenscharen

Om je snoerloze heggenschaar in goede staat te houden en er lang plezier van te hebben, moet je het apparaat regelmatig onderhouden en reinigen.

Veiligheid voor alles! Het eerste wat je moet doen bij het onderhoud van je snoerloze heggenschaar is de accu uit het gereedschap halen. Dit voorkomt verwondingen. Als de accu nog in de heggenschaar zit, kan het apparaat plotseling inschakelen en kun je ernstig gewond raken. Zorg ervoor dat je je heggenschaar na elke heggenschaarbeurt goed schoonmaakt.

Er mogen geen plantenresten tussen de snijbladen achterblijven. De beste manier om dit te doen is de bladen te borstelen om grof vuil te verwijderen. Daarna moet je het snijmechanisme afdrogen met een oude handdoek. Je kunt ook de bevestiging van de snijmessen eenmaal per jaar insmeren met een universele olie. Daarna zou je heggenschaar weer als een klok moeten werken. Bovendien verliezen de snijmessen hun scherpte in de loop van de jaren van gebruik.

Dit maakt het snoeien van heggen steeds vervelender. Als je bekwaam bent, kun je de messen van je snoerloze heggenschaar zelf slijpen. Deze video laat je zien hoe. Als je onzeker bent en geen ervaring hebt op dit gebied, is het beter een vakman te raadplegen.

Als je geen vakman in mechanica bent, kun je je accu heggenschaar ook door experts laten onderhouden. Bouwmarkten, elektrowinkels of monteurs bieden vaak zo’n service aan. Als je kiest voor professioneel onderhoud, hoef je je geen zorgen te maken over de levensduur van je gereedschap.

Beeldbron: Pixabay.com / Alexas_Fotos

Reviews