Last updated: 01-09-2021

Geniet van vers geplukte en koele aardbeien op warme zomerdagen. Het enige probleem is dat ze niet lang houdbaar zijn en dat de aardbeien binnen zeer korte tijd opgegeten moeten worden. De collectieve vrucht is niet alleen lekker, maar ook een gezonde bron van vitamines. Maar door hun zeer gevoelige aard is het soms moeilijk om aardbeien vers te houden. Hier kun je lezen hoe je de heerlijke en vers geplukte aardbeien vers en vooral lang kunt bewaren.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Als je aardbeien in de koelkast en diepvries bewaart, zijn ze langer houdbaar. Het is belangrijk ze niet in een plastic zak in de koelkast te leggen.
  • Wees voorzichtig met gewassen of gesneden aardbeien. Als de aardbeien al verwerkt zijn, moet je de vrucht zo snel mogelijk opeten.
  • Een mengsel van water en azijn doodt bacteriën op het oppervlak van de aardbeien. Deze truc houdt het fruit lang vers.

Aardbeien bewaren: wat je moet weten

De zomerfruit is erg gevoelig. Dat is precies waarom je aandacht moet besteden aan hoe aardbeien bewaard moeten worden. Dit is om hun versheid en smaak te bewaren. Als je wilt weten welke temperaturen geschikter zijn of waar je je aardbeien het beste kunt bewaren, dan ben je hier op de juiste plaats.

Hoe kunnen aardbeien langer vers blijven?

Hier kun je een azijnoplossing gebruiken. Wassen met een mengsel van azijn en water verwijdert bacteriën en zorgt voor een langere houdbaarheid. Aardbeien behoren tot de zeer gevoelige vruchten. Met bacteriën worden die bedoeld die bijdragen tot de vorming van schimmel. Dit betekent dat de bacteriën aan het oppervlak van de aardbeien gedood worden. Na ongeveer 2 minuten blootstelling moeten de vruchten onder koud water gewassen en gedroogd worden (4).

Erdbeeren lagern

Een oplossing van water en azijn kan de aardbeien vers houden. Je hoeft ze alleen maar met het mengsel te wassen, af te spoelen en zorgvuldig af te drogen. (Image source: Gianluca Gerardi/ unsplash)

Je kunt de bacteriën op het oppervlak in een paar minuten doden. Neem een kom en vul die met 2/3 water en 1/3 azijn. Voeg dan de aardbeien toe en laat ze even intrekken. Na een paar minuten kun je de aardbeien uit de kom nemen. Spoel ze goed af en dep ze droog. (5) .

Waar kun je aardbeien het beste bewaren?

De glanzend rode vrucht is erg gevoelig en heeft enkele criteria wat het bewaren betreft. Na het plukken moet de aardbei zo zorgvuldig mogelijk bewaard worden. Waar kun je nu het verzamelde fruit (1) bewaren ?

  • Koelkast
  • Diepvries

In de koelkast moet je er nog steeds op letten dat je de aardbeien niet in een plastic zakje doet. In het ideale geval zijn zeven geschikt om te bewaren. De gaatjes in de zeven laten de lucht circuleren en verlengen zo de houdbaarheid (2).

Welke temperaturen zijn hiervoor het beste?

Aardbeien moeten na aankoop of na het plukken niet bij kamertemperatuur bewaard worden. De reden hiervoor is dat ze bij kamertemperatuur kunnen uitdrogen door het hoge watergehalte. Zoals reeds gezegd worden aardbeien bij voorkeur in de koelkast bewaard (3).
Graad Celsius Bewaarbaarheid in dagen of maanden
2 – 6 °C 1 tot 2 dagen
0 – 2 °C rond 5 dagen
Bevroren rond 10 maanden

Uit de tabel kun je opmaken in welke graden je aardbeien het beste kunt bewaren. Als je ze in de koelkast bewaart, kunnen ze hun versheid verlengen tot ongeveer 5 dagen. Aardbeien kunnen in de diepvries ook tot 10 maanden bewaard worden. Voor je ze invriest, moet je de aardbeien wassen en droogdeppen. Hier geldt niet hetzelfde principe als bij koelkasten. Dit betekent dat je beide in stukken gesneden aardbeien kunt invriezen. Het belangrijkste is dat je voor het invriezen de steeltjes verwijdert en ze in een diepvrieszakje doet. (6) .

Wat kan ik doen om snel gezonde aardbeien te eten voor ze hun versheid en houdbaarheid verliezen?

Aardbeien zijn gezond en bevatten veel vitaminen en mineralen. Ze bestaan voor 90% uit water en zijn daarom ook caloriearme vruchten. Ze zijn echter heel teer. Daarom moet je de verse aardbeien zo snel mogelijk opeten, zodat je ervan kunt genieten (7).

Erdbeeren lagern

Aardbeien zijn de ultieme verfrissende vrucht op warme zomerdagen. Ze zijn ook gezond en rijk aan vitamines. (Image source: Amie Bell/ Unsplash)

Een verse-granen muesli met aardbeien is niet alleen gezond, het kan ook snel klaargemaakt worden. Deze muesli met vers fruit, of in dit geval aardbeien, kan gegeten worden als ontbijt, lunch of avondeten.

Kan ik gewassen en gesneden aardbeien bewaren?

Voor het bewaren van aardbeien in de koelkast gelden andere regels. Als je ze in de koelkast bewaart, moet je rekening houden met verschillende factoren die anders zijn bij het invriezen. Aardbeien kun je beter niet bewaren of bewaren nadat ze in aanraking gekomen zijn met een mes of zelfs water. Het is aan te bevelen de gewassen en gesneden vruchten zo snel mogelijk te eten (2).

Conclusie

Aardbeien zijn een gevoelige vrucht. Dit mag je er echter niet van weerhouden de gezonde aardbei te kopen en te consumeren. Bij het bewaren van aardbeien moet met verschillende criteria rekening gehouden worden. Dit is een belangrijke factor voor de langere houdbaarheid van aardbeien. De ideale plaats om aardbeien te bewaren is in de koelkast of vriezer. Als de aardbeien hier bewaard worden, wordt de houdbaarheid verlengd met een paar dagen in de koelkast en een paar maanden in de vriezer. De azijntruc zorgt er ook voor dat je de aardbeien veel langer kunt eten. Beeldbron: Pstedrak/ 123rf

References (7)

1. Reiner Ley. Wie lange sind Erdbeeren im Kühlschrank haltbar?
Source

2. Eva Monning (2020). Erdbeeren aufbewahren und lagern: So geht’s
Source

3. Erdbeeren richtig lagern (2010)
Source

4. Beeren länger haltbar machen: Der Essig-Trick hilft (2020)
Source

5. Anne Tessin (2021). Dank dieses schnellen Tipps schimmeln Beeren nicht mehr
Source

6. Martin Goldmann (2019). Erdbeeren einfrieren - so geht's!
Source

7. Benjamin Foks (2020). Darum sind Erdbeeren gesund
Source

Artikel
Reiner Ley. Wie lange sind Erdbeeren im Kühlschrank haltbar?
Go to source
Artikel
Eva Monning (2020). Erdbeeren aufbewahren und lagern: So geht’s
Go to source
Artikel
Erdbeeren richtig lagern (2010)
Go to source
Artikel
Beeren länger haltbar machen: Der Essig-Trick hilft (2020)
Go to source
Artikel
Anne Tessin (2021). Dank dieses schnellen Tipps schimmeln Beeren nicht mehr
Go to source
Artikel
Martin Goldmann (2019). Erdbeeren einfrieren - so geht's!
Go to source
Artikel
Benjamin Foks (2020). Darum sind Erdbeeren gesund
Go to source
Reviews